Nyelvválasztás:

A budapesti Vigadóban nyílt kiállítás a 20 éves Vásárhelyi Kerámia Szimpózium tiszteletére

Méltó környezetben, a budapesti Vigadóban lehet megcsodálni a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium elmúlt 20 éve során született műalkotásokat. A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig című nagyszabású kiállítás azt mutatja be, hogy a kerámiaművészet az őskortól kezdve egészen napjainkig van jelen Hódmezővásárhelyen.

A vásárhelyi kerámiaművészet Európában is egyedülálló hagyományokra vezethető vissza, hiszen az őskortól kezdve minden egyes korszakból nagyszámú, művészeti értéket képviselő tárgy került elő a föld mélyéből. Hódmezővásárhely ezért hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a városra hagyott örökségét méltóképpen meg tudja őrizni az utókor számára- hangsúlyozta Dr. Kószó Péter alpolgármester a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 20 éves fennállását ünneplő kiállításon a budapesti Vigadóban.

-Minden rendelkezésre álló eszközzel támogatjuk a helyi, az ország más vidékeiről és a külföldről hozzánk érkező feltörekvő tehetségek, és már ismert, elismert művészeket, hiszen az ő sikerük a vásárhelyi kerámiaművészet fényes jövőjének záloga is egyben, ezért hoztuk létre a 1998-ban a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot – dr. Kószó Péter alpolgármester.


Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármesterének köszöntője

Hódmezővásárhely élen járt abban, hogy nem vette tudomásul a szocializmus szorításait, viszont a fiatalokban rejlő tehetséget annál inkább, és ennek szolgálatába állt- mondta Fekete György, aki a vásárhelyi kerámiaművészet folytonosságát dicsérte.

-Van valami lélegzetelállító abban, hogy a 6 ezeréves Kökénydombi Vénusz abban a földben nyugodott hosszú- hosszú ideig, feltárásáig, ahol ma az új generációk egymás után teljesítik Isten által küldött kötelezettségeiket és létrehozzák a magyar kortárs kerámiaművészetnek az egyik gerincét, amelyen át nemcsak a jelen, de a jövő is nyugszik- mondta Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

A magyar kerámiaművészet élő legendája, a létező valamennyi szakmai díj büszke birtokosa Schrammel Imre, aki visszatérő résztvevője a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumnak. Szerinte a hathetes alkotófolyamat fő vonzerejét a kísérletezés adja, ami az itt fellelhető több mint 60 féle anyag miatt maradéktalanul teljesül is.

-A jelen kiállítás anyaga, amely ugye 20 éves jubileuma a Vásárhelyi Szimpóziumnak, abból a szempontból is érdekes, hogy mindez gyári háttérrel tud megvalósulni- mondta Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze.

A Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot dicsérő összegző kiállítást a fővárosi közönség március 18-ig tekintheti meg a Vigadó hatodik emeletén.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7