Nyelvválasztás:

A hagyományos életforma változásai a modern vizualitásban

A nyolcvanéves, Munkácsy-díjas festőművész, Hézső Ferenc közel nyolcvan alkotásából álló Visszatekintés című kiállítása nyílt meg vasárnap délben az Alföldi Galériában.

A vernisszázsra érkezetteket köszöntve Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője kiemelte az alkotó sajátosan egyedi, vásárhelyi érzéseket és hagyományokat megjelenítő látásmódját, amelyet főiskolai oktatóként, valamint művésztelepek szervezőjeként és vezetőjeként a felnövekvő művészgenerációknak tovább tudott adni.

Hézső Ferenc kiállításának megnyitója
Hézső Ferenc (b) Munkácsy-díjas festőművész Visszatekintés című kiállítását Eifert János (j) fotóművész nyitotta meg az Alföldi Galériában.
Fotó: Arany-Tóth Attila

– Évtizedekre visszanyúló személyes és szellemi barátságunk adta a lehetőséget, hogy Hézső Ferenc kiállítását méltathatom – jelentette ki megnyitójában Eifert János fotóművész, Hódmezővásárhely díszpolgára, hangsúlyozva, hogy mondanivalójuk rokonsága miatt is közel érzi magához Hézső Ferenc alkotói világát, aki korán megtalálta saját útját. A főiskola elvégzése után a festőművész a vásárhelyi alkotótelep tagja lett, szakkört vezetett Mártélyon és Makón, miközben a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanított, tanszéket vezetett és főigazgató-helyettesi posztot is betöltött.

Művészete mindig is elkötelezett volt az alföldi, a vásárhelyi népi élet irányába, megihlették a tanyai életforma változásai. Újszerű vizuális rendszert alakított ki, amelyben a tér és idő síkjait egységes látványba foglalta, s ez erősen rímel a modern fotográfia törekvéseire, amelyhez az eszközt a digitális technika szolgáltatja, azonban – mutatott rá Eifert János – mindezt Hézső Ferenc saját magából, gondolataiból, szívéből és mesterségbeli tudásából adnak élményt. Alkotói világa érthető nemcsak a művészeti irányzatok szakértői számára, hanem mondanivalója – s ezt a művész számos tárlata igazolja – minden művészetbarát felé utat talál.

Hézső Ferenc kiállításának megnyitója
Eifert János (b) fotóművész tárlatvezetése Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész Visszatekintés című kiállításának megnyitóján az Alföldi Galériában.
Fotó: Arany-Tóth Attila

A megnyitó a hagyományos formáktól eltérően tárlatvezetéssel folytatódott, amely során néhány festményről nemcsak Eiffert János, hanem maga a festőművész is elmondta gondolatait, sőt a megnyitó zenei közreműködője, Szokolay Dongó Balázs Artisjus-díjas népzenész furulyán és tárogatón játszott dallamaival is „illusztrálta” a kiválasztott képzőművészeti alkotásokat.

A kiállítás április 29-ig tekinthető meg az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

Szöveg, fotó: Arany-Tóth Attila

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5