Nyelvválasztás:

A Vásárhelyi Őszi Tárlat egyedisége. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület az Alföldi Galériában

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat megtekintésére érkezett kedden a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériába a Szeretem Vásárhelyt Egyesület csoportja, akik Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatójának vezetésével ismerkedtek az idei képzőművészeti seregszemle anyagával.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendezői a nyolcvanas évektől az alföldi festészet hagyományába zárkózás helyett a minden kortárs irányzat iránti nyitottságot választották, az idei tárlat alkotói között ott találjuk a tapasztalt, sok évtizedes alkotói múltat maguk mögött tudó művészeket éppúgy, mint a képzőművészeti egyetem frissen végzett hallgatóit. Ez utóbbi kategóriába sorolható az idei Tornyai-plakettes művész, Ámmer Gergő szobrász is, aki a tárlatok történetének egyik legfiatalabb fődíjasa.  Az igazgató emlékeztetett: azok az alkotók, akik fiatalon kapták meg az elismerést, későbbi pályájukkal mind igazolták a zsűri bizalmát.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora, Pogány Gábor termenként különböző tematika és mondanivaló alapján rendezte a kiállítást. Az első terem a portréké – mondta el az idei zsűriben is közreműködött Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, míg Miklós Péter a kiállítás egyediségére hívta fel a figyelmet: ez az anyag ebben a formában csak az Alföldi Galériában látható december elejéig.

A második teremben korábbi Tornyai-plakettesek alkotásai kaptak helyet. Az idén az első alkalommal kiadott életműdíjjal elismert Fehér László képregényszerű figurákat megjelenítő absztrakt képei mellett itt láthatók a vásárhelyi művész, Kéri László erős színvilágot megjelenítő művei, vagy a Sensaria alkotócsoport egykori tagjának, Kondor Attilának az alkotása  is. Tovább haladva a kiállításon találkozhatunk a nemzetközi szinten is jegyzett Kossuth-díjas alkotó, Aknay János geometrikus ábrázolásaival és a tárlat legmonumentálisabb alkotásával, a fiatal fővárosi festőművész, Lőrincz Tamás Repülőgép 2. című festményével is.

A tárlatvezetésen Nagy Nándor, a Tornyai János Múzeum főrestaurátora saját alkotását, a Tavaszvárót mutatta be a látogatóknak. A kerámiából készült szobor női alakot mintáz, s mint az alkotó elmondta, a férfierő kifejezésére inkább az állatábrázolásokat tartja alkalmasnak. A Tavaszváró különlegessége, hogy nem öntéssel, hanem az anyagot folyamatosan, héjszerkezetként felrakva készült a szobor, amelynek bronz hatását a speciális festés biztosítja.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5