Nyelvválasztás:

Díszközgyűlésen adják át a Tornyai-plakettet

Október 20-án, pénteken 10 órakor Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén veszi át Almási István polgármestertől és Lázár János miniszter, országgyűlési képviselőtől Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a polgármesteri hivatal dísztermében.

A legnagyobb múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemle október 8-i megnyitóján jelentették be, hogy a hatvannegyedik kiállítás fődíját Ilona Keserü Ilona részére ítélte a tárlat zsűrije. A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze kitüntető címet viselő festőművész ekkor nem tudott jelen lenni, ugyanis Londonban, a Frieze Masters kiállítássorozaton nyílt tárlata a Stephen Friedman Galery-ben. A hazai képzőművészeti élet egyik legjelentősebb elismertségét jelentő és egymillió forintos jutalommal járó Tornyai-plakettel  - Szabó Iván szobrászművész alkotása - minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el.

Keserü Ilona képzőművészeti főiskolásként sokszor ellátogatott gyakorlatra, művésztáborba Hódmezővásárhelyre, valamint 1956 és 1962 között rendszeres kiállító volt a Vásárhelyi Őszi Tárlaton; ez idő alatt összesen tizenkét műve szerepelt a vásárhelyi közönség előtt. Ezt követően művészeti munkássága más színterekre vezette őt. Ilona Keserü Ilona a hatvanas években úttörőnek számított, az utóbbi években egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapó absztrakt alkotóként tartják számon. Több mint négy évtizedes kihagyás után két nagyméretű, jelen korszakára jellemző festménnyel tért vissza a tárlatra. A Felhőben szálló hangok című az úgynevezett szivárványszíneket használó korszakának legerősebb műveit idézi, míg a Szív ultrahang című a szivárványszínek és a drámai szürkék, kékek valamint feketék kontrasztjára építő rendkívül személyes festői vallomás – mondta Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató, a tárlat rendezője és zsűrijének elnöke.

Ilona Keserű Ilona: Felhőben szálló hangok
Ilona Keserű Ilona: Felhőben szálló hangok
olaj, grafit, vászon, 100 x 120 cm, 2016

A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját a péntek délelőtti közgyűlésen Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő adja át Keserü Ilona részére.

Az érdeklődőknek (már) október 19-én, csütörtökön délután 5 órától lehetőségük nyílik személyesen gratulálni a fődíjas alkotónak, aki közönségtalálkozóra érkezik az Alföldi Galériába. A hazai kortárs művészet nemzetközileg is elismert doyenjével Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője beszélget a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat alkotásai között.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5