Nyelvválasztás:

Gyermekek alkottak a Tornyaiban

Nagy sikert aratott a monotípia-készítés a Tornyai János Múzeum családi matinéján. A rendezvény célja az volt, hogy a ma már kevésbé ismert alkotási technika megismerésén keresztül minél közelebb kerüljenek a résztvevők Kondor Béla hasonló eljárással készült műveihez is.

Kondor Béla ihletésére vethették bele magukat a gyerekek és szüleik a monotípia-készítés rejtelmeibe. Azért is ezt az eljárást választották a szervezők, mivel ma már nem annyira ismert és kevés mű készül ezzel a technikával.

„A monotípia egy XVII. századi eljárás, ami a festészet és a grafika közötti átmenetet jelenti. Gyakorlatilag egy sokszorosító eljárás. Ezt próbálhatták ki, nyílván egy kicsit egyszerűsített formában, de nagyon nagy sikerrel. Nagyon különleges, nagyon gyors és ezért élményszerű. Nagyon jó technika a mai kor emberének is. Nyilván a véletlen is belejátszik, emiatt is van benne egy kis izgalom, mert amikor felemeljük a papírlapot, akkor derül ki, hogy mi van a hátoldalán. Ez egy ilyen érdekes dolog” – mondta Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa.

Az óvodásoktól egészen a tinédzserkorig számos érdeklődő kipróbálhatta a monotípia-készítést. Így nem csak Kondor Béla művei, hanem számos eredeti alkotás is gazdagította a hétvégén a Tornyai János Múzeum termeit.

„Nekem tetszik ez a technika, főleg a hengerelés. Néha sok festéket használtam el, de azért jók lettek a festményeim” - osztotta meg Szabó Péter.

Amíg a gyermekek alkottak, addig a felnőtteknek dr. Cserjés Katalin egyetemi adjunktus tartott gondolatébresztő tárlatvezetést a Kondor Béla kiállításon.

Forrás: Vásárhelyi Televízió
Fotó: Vásárhely24

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5