Nyelvválasztás:

Képei világába avatta be tárlatának látogatóit Papageorgiu Andrea

Papageorgiu Andrea festőművész tárlatvezetésével ismerhették meg szombaton a művész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című tárlatát a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria látogatói. Az alkotó a képek alkotási folyamataiba is bevezette a program résztvevőit.

– Ez a festmény egy teljes éven át készült, mégpedig megrendelésre – mondta el a művésznő a kiállítás címét is viselő képről. Papageorgiu Andrea a hosszú alkotási folyamat előtt a megrendelőnek egy másik képét adta át ideiglenesen, azonban a festmény elkészülésének hónapjai alatt annyira közel került a készülő kép a művészhez, hogy végül a Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című művét megtartotta magának, s a megrendelő egy másik művet választott. A képen szereplő alak szeme pedig azért nem látható – tette hozzá a művésznő –, mert a kép hangsúlya az alak kezén és az abban tartott ágon összpontosul, s így a figura tekintete nem tereli más irányba a szemlélő figyelmét.

Papageorgiu Andrea bevallása szerint ösztönösen állítja össze képeinek jeleneteit, bízva abban, hogy ami ösztönszerű, az nem véletlenszerű. Minden képét úgy készíti el, mintha sohasem festett volna, nem jegyez meg előre színkeveréseket, később is jól használható technikákat. Egyik képének alkotási folyamata sem reprodukálható, s ezért is készül egy-egy alkotása akár hónapokon át. A képek témáit vázlatok által vagy fényképezőgépével rögzíti, ám a kidolgozás során újragondolja a perspektívákat, hogy a festmények elszakadhassanak a fotó rögzítette valóságtól.

A művész több alkalommal is megörökítette önmagát, s amikor arról kérdezték, miért ilyen szigorú az Önarckép ecsettel című festményen, elárulta a kép születésének körülményeit. A festőállvány felső részére rögzített tükörből szemlélve festette az arcmását, amelyen inkább az önmagát figyelő alkotó koncentrációja, mintsem szigora tükröződik.

Papageorgiu Andrea kiállítása március végén nyílt meg az Alföldi Galériában. A tárlat kiállítási katalógusát ugyanitt mutatták be április végén, amelyet a szombati tárlatvezetést követően többen is dedikáltattak a művésznővel.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5