Nyelvválasztás:

65. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Alföldi Galéria
2018. október 7. – december 2.

Az idén hatvanötödik alkalommal megrendezett őszi képzőművészeti seregszemle – pusztán a több évtizedes megszakítás nélküli múltjára tekintettel – már önmagában is tradíció. Olyan hagyomány, amely érték. Értéke nemcsak Hódmezővásárhelynek és a Tornyai János Múzeumnak, de az egész kortárs képzőművészeti szcénának. S ezt nemcsak a beadott művek nagy mennyisége, de azok tematikai, technikai és szemléletbéli variabilitása is bizonyítja. A díjazott, a kiállított és a katalógusban látható művek alkotói fölismerték a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hagyományvilágának sokszínűségét, változatosságát és nyitottságát, amelyekre alapozva bátran nyújthatták be a saját esztétikai kívánalmaik és – természeténél fogva folyamatosan alakuló – formanyelvük diktálta műveiket.

Az idei tárlat zsűrijének tagjai erős és rendkívül kiegyensúlyozott anyagot válogattak össze. Ebben az évben – talán a fiataloknak szóló díjak hatására – szép számmal adott be munkát frissen végzett képzőművész, vagy éppen még tanulmányait folytató művészhallgató.

A kiállítás kurátora, Dr. Pogány Gábor arra törekedett, hogy tematikus egységekbe csoportosítva rendezze a beválogatott műveket, s a galéria adottságaihoz alkalmazkodva kihasználja a kiállítótér többpólusúságát, azzal a céllal, hogy a látogató figyelmét és érdeklődését mind a tíz termen keresztül fönntartsa. Így a tíz kiállító akár tíz önálló egységként is értelmezhető, melyekben az egymással erős interakcióban létező alkotások épp úgy reflektálnak egymásra, mint ahogyan a kiállítás összes egységét áthatja a realizmus és a modernizmus, a tradíció és a figuralitás hangsúlya.

Dr. Miklós Péter
múzeumigazgató,
címzetes főiskolai tanár

 

65. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2018. október 7. – december 2.
Hódmezővásárhely, Alföldi Galéria

A tárlat kurátora és rendezője: Dr. Pogány Gábor

A kiállítás anyagát válogató zsűri tagjai
Fehér Dávid művészettörténész
Hegedűsné Dékány Magdolna ny. kulturális referens
Dr. Pogány Gábor
művészettörténész
Verebes György
festőművész

A díjzsűri munkájában részt vett
Dr. Miklós Péter múzeumigazgató, címzetes főiskolai tanár

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5