Nyelvválasztás:

Megnyílt a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A magyar képzőművészet egyik zászlóshajója Vásárhely - hangsúlyozta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke tegnap délben, a 64. Őszi Tárlat megnyitóján az Alföldi Galériában. Az országban szinte ez az egyetlen kiállítás-sorozat maradt meg, amely évről-évre szalonszerűen vonultatja fel a kortárs képzőművészek alkotásait. Az ünnepségen Lázár János úgy fogalmazott: Különös megbecsüléssel kell fordulnunk a kultúra művelői felé. Idén a Tornyai-plakettet és a vele járó egymillió forintot Keserű Ilona festőművész érdemelte ki.

A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlatra majd 600 műalkotás érkezett, amelyekből végül a szakértői zsűri közel 200-at talált érdemesnek a bemutatásra. Idén is zömében festmények láthatók, de grafikák és plasztikák is megtalálhatók szép számban az Alföldi Galériában. A megnyitó ünnepségen dr. Kószó Péter alpolgármester a kiállítás-sorozat történetében a hagyomány és a jövő mellett a folytonosságnak tulajdonított fontos szerepet.

Kószó Péter alpolgármester beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján
Kószó Péter alpolgármester beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Nincs az országban még egy ilyen hosszú folyamatossággal megrendezett kortárs képzőművészeti seregszemle, mint a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak az elmúlt 60 évben a regnáló városvezetésnek, hiszen minden időszakban tisztában voltak a tárlat súlyával, folyamatosságával és jelentőségével - mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A magyar képzőművészet egyik zászlóshajója a Vásárhelyi Őszi Tárlat - ezt már Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke hangsúlyozta az idei seregszemle megnyitóján.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Művészeti nagyhatalom vagyunk, és ennek a művészeti nagyhatalomnak egy nagyon fontos bázisa Vásárhely, ezért fontosak mindig azok az események, amelyek itt történnek - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Míg Fekete György a művészet, addig Lázár János a művészek szeretetéről és támogatásáról beszélt. Az országgyűlési képviselő szerint szükség van egy polgári középosztályra, amely fontosnak tartja és felismeri a magyar kortárs művészet értékeit.

-A művész juttat bennünket a széphez, az öröm forrása a művészet és a művész alkotó munkája. A művész az, aki tükröt is tart, időnként nagyon szépet, és időnként pedig reális dolgokat. Szeretném arra biztatni a Művészeti Akadémiát, hogy azt a munkát, amelyet a magyar képzőművész közösség érdekében elkezdett, a 4-5 ezer, nem könnyű helyzetben alkotó, évtizedekig súlyos nehézségekkel szembenéző képzőművész számára egy új világot, egy lehetőséget biztosított, folytassa – mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján
Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő beszédet mond a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

Idén a tárlat legrangosabb elismerése, a Tornyai-plakett és a vele járó egymillió forint Keserű Ilona festőművészt illeti, aki a hagyományoktól eltérően később veheti majd át díját, mert jelenleg egy londoni kiállításon vesz részt. Ezen kívül azonban a további 20 elismerés gazdára talált. A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 3-ig látható az Alföldi Galériában.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5