Nyelvválasztás:

Megnyílt Hézső Ferenc kiállítása az Alföldi Galériában

Nem lett volna tisztességes alkotó, ha a saját véreit nem fogadja el és nem figyeli sorsukat - vallja Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész, akinek Visszatekintés címmel nyílt tegnap délben egyéni kiállítása az Alföldi Galériában.

Hézső Ferenc idén ünnepli 80. születésnapját és ebből az alkalomból kiállítással készült az Alföldi Galériában. A folyosón és négy teremben a vásárhelyi alkotó közel 80 alkotása látható.

-Alkotóként sajátos, egyedi és vásárhelyi érzéseket és hagyományokat is ötvöző világot tudott teremteni és Hézső Ferenc ezt a világot tovább tudta adni- mondta Miklós Péter, az Emlékpont igazgatója.

Hézső Ferenc azon kívül, hogy aktív szerepet vállalat a '60-as évektől a magyar képzőművészetben, pedagógusként, művésztelep-vezetőként és főiskolai oktatóként is komoly értéket közvetített.

-Mesterségbeli tudással, felkészültséggel, egyéni bravúrral formálja meg képeit, hogy azok nemcsak a mondanivalójuk, tartalmuk, témájuk miatt keltik fel a figyelmet, hanem élményt is adnak, mert élményszerűen képes megjeleníteni gondolatait- mondta Eifert János fotóművész.

Az eredetileg cukrásznak készülő Hézső Ferencben a tehetséget Antal Imre édesapja fedezte fel. Így volt tanítójának köszönheti, hogy elkerült Füstös Zoltánhoz és onnantól egyenes út vezetett a Képzőművészeti Főiskoláig, ahol 1962-ban diplomázott. A pályatársaival ellentétben kezdetben rendszeresen a fővárosban mutatkozott be, és csak ezután hozta haza munkáit. Bár művészete a vásárhelyi hagyományokból építkezett, mégis egy senki mással össze nem téveszthető vizuális motívumrendszer segítségével fogalmazza meg gondolatait.


Hézső Ferenc (b) Munkácsy-díjas festőművész és Eifert János (j) fotóművész a Visszatekintés című kiállítás megnyitóján az Alföldi Galériában.
Fotó: Baranovszky Jenő

-Leglátványosabb dolog az volt, ahogyan a paraszti gazdálkodás, kultúra és életmód átalakult és megváltozott. Nekem ez adta mindig a támaszkodási pontot és kapaszkodót, hiszen számomra az emberi életek és sorsok jelentették az alapvető témát. Nem lettem volna tisztességes alkotó, ha a saját véreimet nem fogadom el és nem figyelem sorsukat - hangsúlyozta Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész.

A Munkácsy-díjas festőművész immár hatvan éve áll a művészet szolgálatában, munkásságáról átfogó keresztmetszetet nyújt a mostani válogatás. A Visszatekintés című kiállítás április 29-ig várja a látogatókat az Alföldi Galériában.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2019 március
ke sze csü szo va
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7