Nyelvválasztás:

Munkácsytól Tóth Menyhértig


Remekművek a Kovács Gábor Gyűjteményből


2016. május 22 - július 31.

Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt. A kollekció a 18. század elejétől napjainkig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll. A képzőművészeti anyag fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. A kollekció kivételes értékű gyöngyszemei id. Markó Károly és Vaszary János húsz-húsz alkotása, illetve Kádár Béla, Tóth Menyhért, Csernus Tibor és Péreli Zsuzsa életművének válogatott darabjai.

A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század romantikus, majd realista tájábrázolásától a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül, a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szervesen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik. Számos hazai és néhány jelentős külföldi kiállítás után most szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen mutatkozik be a kollekció egy olyan speciális válogatással, amely végigvezeti a látogatót a magyar festészet történetének talán legizgalmasabb fél évszázadán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat európai, elsősorban a francia és a német festészettel. Tanúi lehetünk a realista szemlélet kialakulásának és a francia impresszionizmus térhódításának, majd annak, hogy a 20. század elejétől miképpen bontakoznak ki hazánkban is a különféle izmusok (fauve-izmus, kubizmus, expresszionizmus, konstruktivizmus), és végül, az első világháború lélekromboló pusztításai után, milyen új kifejezési formákat keresnek Európában, s így Magyarországon is a képzőművészek. Annak ellenére, hogy ezekben az évtizedekben a különböző európai nemzetek politikai, társadalmi és gazdasági berendezkedése gyakran igen eltérő volt, a kulturális kapcsolatoknak köszönhetően a művészet, és ezen belül a festészet fejlődése mégis segített megőrizni a kontinens szellemi egységét, amelynek szép bizonysága ez a kiállítás is.

A Kovács Gábor Gyűjtemény
Munkácsytól Tóth Menyhértig

2016. május 22 - július 31.
Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása.

Kurátor: Fertőszögi Péter

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5