Nyelvválasztás:

Nagybata Márta és Tóth Benedek közös kiállítása

Az alkotók a tegnap délután nyílt kiállításukkal tisztelegnek elődjük, a tavaly elhunyt, Nagy Béláné népi iparművész munkássága előtt.

A pálinkás poharaktól az étkészleteken át, egészen a nagyobb méretű padlóvázákig- számos használati tárgy fémjelzi Nagybata Márta és Tóth Benedek közös kiállítását a Tornyai János Múzeumban. Mindkettőjük pályafutása a vásárhelyi Agyagipari Szövetkezetben kezdődött, ahol sokat tanultak Nagy Bélánétól. Különösen Nagybata Márta, hiszen elődjéhez hasonlóan ő is a kerámiafestés mestere és népi iparművész lett.

Nagy Béláné szintén népi iparművész volt és 1975-től határozta meg az Agyagipari Szövetkezet mintakincsét. Egy olyan mintakincset alkotott, amely a vásárhelyi fazekasság legnemesebb hagyományait emelte be az akkori mindennapokba. Lendületes, nagyvonalú írókás munkái ma is például szolgálnak a kerámiafestőknek- hangsúlyozta Nagy Vera, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója.

Nagybata Márta kerámiafestőnek Tóth Benedek az alkotótársa. Tevékenységük egymást kiegészíti, hiszen amit, a korongos megformál agyagból, arra az írókázó viszi fel a mintákat, a díszítést. Ők ketten évek óta egy műhelyben dolgoznak, piacra készítik portékáikat vagy pályázatokon vesznek részt, sikeresen, kiállításra azonban kevés idejük jut. Mostani közös bemutatkozásuknak ezért is van nagy jelentősége.

Azért az egy nagyon felemelő érzés, amikor egy darab, úgymond sárból az ember valami olyan szépet alkot, ami hasznos, használható, funkcióját betölti és még díszes is. Talán ez lehet a legszebb dolog ebben a szakmában- mondta Tóth Benedek korongos.

Az alkotók a vásárhelyi fazekasság középgenerációjának meghatározó tagjai. A szakma képviselői mára olyannyira megfogyatkoztak, hogy ők azon kevesek közé tartoznak, akik továbbörökíthetik ezt a népi mesterséget, már csak azért is, mert a kerámia a város identitásának fontos része. Nagybata Márta és Tóth Benedek közös kiállítása szeptember 24-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5