Nyelvválasztás:

Töredékek Kondor Béláról

Töredékek Kondor Béláról címmel, verses emlékeztető estet rendeztek pénteken a Tornyai János Múzeumban. Az apropót a sokoldalúságáról ismert művész születésének 86. évfordulója szolgáltatta. A beszélgetésben részt vett Kondor Mária, a néhai testvére és Mohai Gábor előadóművész is.

Kondor Béla szókimondó, Meditáció című, négysoros költeménye is elhangzott a péntek esti beszélgetésen a Tornyai János Múzeumban. Mohai Gábor nagy kedvelője Kondor verseinek, ezért rendszeresen szavalja őket, még cd-je is jelent meg kedvenciből.  Az előadóművész kezdetben csak Kondor festői és grafikai világát ismerte, Nagy László feleségének, Szécsi Margitnak köszönhetően azonban sikerült a költészetével is behatóan foglalkoznia.

-  Ő nagyon sokat mesélt nekem Kondor Béláról. Akkor tudtam meg, hogy ők egy helyről, Pestszentlőrincről valók, onnan ered a barátságuk. Kérdezte is tőlem, hogy mit szólok Kondor verseihez. Én nem is tudtam, hogy vannak versei. Szécsi Margit adta a kezembe az első Kondor kötetet és én azóta merem mondani, hogy attól kezdve én le sem tettem- mondta Mohai Gábor előadóművész.

Töredékek Kondor Béláról
Mohai Gábor előadóművész, Kondor Mária, Kondor Béla testvére és Fertőszögi Péter, a Jelet hagyni kiállítás kurátora a Töredékek Kondor Béláról című beszélgetésen.
Fotó: Szilágyi Gergely

Kondor Béla életműkiállítása novembertől látható a Tornyai János Múzeumban, ahová a megnyitó után Mohai Gáborhoz hasonlóan Kondor Mária is visszatért, hogy testvére születésének 86. évfordulójáról együtt emlékezzenek meg a vásárhelyi művészetszerető közönséggel. A XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója 1972-ben hunyt el, mindössze 41 év jutott neki, életműve mégis teljesnek és befejezetnek tekinthető. Nemcsak festett, hanem fotózott, könyveket illusztrált, írt- verset és prózát is. Hatása megkerülhetetlen a magyar képzőművészetben.

- Szó sincs arról, hogy el tudnám felejteni, akár egy napra is. Rengeteg munkával jár egy ilyen hagyaték gondozása. Amit persze most nem felhánytorgatok és nem azért mondom, hogy magamat kiemeljem, hanem egy valóban állandó odafigyelést igényel. Tudni azt, mikor, mit kell tenni, merre kell lépni, folyamatos elfoglaltság- mondta Kondor Mária. Kondor Béla testvére.

Számos kiállítás megszervezése vagy az adott kurátor munkájának a segítése, illetve a hagyaték nyilvántartásba helyezése is külön feladatokat rótt Kondor Máriára. Elmondása szerint akkor lenne igazán elégedett, ha testvére végre emlékhelyet kapna.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5