2024. május 30., Csütörtök

Köszöntő

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt „A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla” - a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése című projekt honlapján!

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Tornyai János Múzeum komplex látogatóbarát fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Dél-alföldi Operatív Program „Versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés” c. pályázati felhívás keretében (Kódszám: DAOP-2009-2.1.1.B.D.E.F).

Célunk a Tornyai János Múzeum komplex látogatóbarát fejlesztése. A projekt helyszíne Hódmezővásárhelyen a Dr. Rapcsák András u. 16-18. szám alatt található. A meglévő épület bővítésével egy háromszintes interaktív bemutatóhely jön létre. Új bejárati portál épül, a földszinten és az emeleten időszaki kiállítóterek kerülnek kialakításra. A dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban helyezzük el a látogatók elől eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt. Az új kiállítóterekben látogatóbarát technológiát és szolgáltatásokat hozunk létre: audio-guide rendszert, érintő képernyős infoterminálokat, integrált látogatómenedzsment rendszert alakítunk ki. Projektünk a Dél-Alföld kulturális értékeinek interaktív bemutatásával hozzájárul a régió turisztikai versenyképességének növeléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez, munkahelyeket teremt és egyedisége révén országos, sőt nemzetközi jelentőségű vonzerővé válhat.

Hódmezővásárhelyen az elmúlt években jelentős beruházások, fejlesztések valósultak meg. A turisztikai infrastruktúra fejlesztése – Alföldi Galéria és Zsinagóga felújítása, a Holokauszt Múzeum és az Emlékpont átadása, a fedett Sportuszoda megépítése, kerékpárutak, tanösvények kialakítása, Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont létesítése a Mártélyi Tájvédelmi Körzet városhoz tartozó üdülőterületén - alátámasztja a projekt turisztikai relevanciáját. A megvalósítás szükségességét az is indokolja, hogy a minőségi fejlesztés jelentősen hozzájárul a fogadóképesség optimalizálásához, a turistaérkezések és vendégéjszakák számának növekedéséhez. A Tornyai János Múzeum e fejlesztés nyomán tovább erősíti pozícióját és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város a többi kulturális beruházása által (az Emlékpont látogatóbarát bővítése, a Tornyai Kulturális Városrehabilitációs Program, a Petőfi Művelődési Központ átalakítása az Agora pályázatból) a Dél-Alföld egyik fő kulturális turisztikai célpontjává válik.

A projekttel kapcsolatos további információkat megtalálja honlapunkon. Jó böngészést kívánok!