2021. november 29., Hétfő

Sajtó ROVAT CIKKEI

Első < 123456 > Utolsó
A kerékgyártók vagy bognárok egykor kerekes szekerek, kocsik, szánok fa alkatrészeit készítették - a Délmagyarország napilap április 30-i írása.
A járványügyi korlátozások feloldásával, mintegy félévnyi kényszerpihenőt követően a hódmezővásárhelyi kulturális intézmények is látogathatóvá válnak.
Mintegy 280 darab fényképpel, negatívval és fotográfus eszközzel gyarapodott a Tornyai János Múzeum fotógyűjteménye.
Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológussal készített interjút a Rádió7 a Tornyai János Múzeum fotógyűjteményének legújabb gyarapodásáról.
Hosszú évek alatt összegyűjtött, eddig magánkézben lévő fotótörténeti ritkaságokkal gyarapodott a vásárhelyi Tornyai-múzeum gyűjteménye. A Délmagyarország napilap interjúja Bernátsky Ferenc történész-muzeológussal.
A hódmezővásárhelyi fotótörténet második világháborút követő időszakának két jelentős fotográfusa, Lusztig Imre (1924-2003) és Bodrogi Imre (1897-1964) hagyatékával, 286 fényképpel, üveg- és filmnegatívval, valamint a Lusztig-műterem fotótechnikai eszközeivel gazdagodott a Tornyai János Múzeum gyűjteménye...
A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat a járványügyi korlátozások feloldását követően augusztus 29-ig lesz látogatható az Alföldi Galériában - tájékoztatta a szervező hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum csütörtökön az MTI-t.
A Tiszatáj irodalmi folyóirat 2021 áprilisi lapszámának illusztrációs anyagát Tornyai János (1869-1936) festőművész alkotásaiból válogatták a szerkesztők.
A Tornyai Jánios Múzeum kirakatában látható régészeti ritkaságról számolt be a Délmagyarország napilap 2021. április 10-i számában.
A hely, ahol új életre kel egy régi tárgy: a Tornyai János Múzeum restaurátor-műhelyében jelenleg egy 100 éves gramofon konzerválásán dolgozik Molnárné Balázs Zsuzsa - a hódmezővásárhelyi médiacentrum beszámolója.
Hatszáz felvétellel gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum Helytörténeti Gyűjteményének Fotótára. A gyarapodásáról Bernátsky Ferenc történész-muzeológus beszélt az M5 Kulturális Híradójának.
A Műértő 2021 április-májusi összevont számában jelent meg Tóth Károly művészettörténész írása a Tornyai János Múzeumban „látható” aktuális képzőművészeti kiállításokról: Szabó Klára Petra Solo, Kármán Dániel Interrealism és Gresa Márton Flash című tárlatairól.
A Tornyai János Múzeum is csatlakozott ahhoz a Muti hol dolgozol? elnevezésű országos akcióhoz, amelyről a Vásárhelyi Televízió számolt be híradásában.
A Nagyhét népszokásait összegezte a Rádió7-nek Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutató-muzeológusa.
Értékes leletekkel gazdagodott a Tornyai János Múzeum a tram-train projektnek köszönhetően. Az M5 Librettó című műsorának Nap témája rovat vendége volt Csányi Viktor régész.
118 évvel ezelőtt avatták fel Kossuth Lajos szobrát Hódmezővásárhelyen. Az évfordulót Bernátsky Ferenc történész-muzeológus idézte fel a Vásárhelyi Televízió március 24-i Híradójában.
Az ünnepi népszokásokról forgatott kisfilmek sajtóbeharangozója a Délmagyarosrszág napilapban és a Vásárhelyi Televízióban.
ifert János fotóművésszel, akinek munkásságát március 15-e alkalmából Balogh-Rudolf-díjjal ismerték el, készített interjút a Délmagyarország napilap. Tavaly az Alföldi Galéria adott helyet Eifert János Visszapillantás című életmű-tárlatának, míg a Tornyai János Múzeum részére 2014-ben adományoztamesterműveit...
A múzeum névadójának és a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettes alkotójának tájképfeszetéről is szó esett a Délmagyarország 2021. március 20-i számában, a Tóth Károly művészettörténésszel készült interjúban.
A hódmezővásárhelyi fényképész, Plohn József 1848-as honvédportréit nézve nemcsak a múlt elevenedik meg előttünk, a gyűjtemény rendhagyó emlékművet is állít a 19. századi magyar szabadságmozgalomnak. A Magyar Krónika ünnepi számának cikke a Tornyai János Múzeum fotótárának becses darabjairól.
Első < 123456 > Utolsó