2021. november 29., Hétfő

Sajtó ROVAT CIKKEI

Első < 123456 > Utolsó
Kalmár Zsigmond (1860-1941) emlékezete címmel rendeznek ősszel kiállítást, a híres vásárhelyi rostagyáros és közéleti személyiség előtt tisztelegve, a Tornyai János Múzeum ehhez fotókat, dokumentumokat és tárgyi emlékeket vár a lakosságtól.
A helyi közgyűjtemény várja mindazok felajánlását, akiknek Kalmár Zsigmond életével rostagyárával kapcsolatban birtokukban van bármilyen dokumentum, fotó vagy esetleg az üzem egyik terméke.
A vásárhelyi közgyűjtemény két pályázatát is támogatásban részesítette júniusban a Nemzeti Kulturális Alap. Lőkös Sándor fotográfus hagyatékának megvásárlására 720 ezer forintot ítéltek meg az intézménynek, míg a múzeum évkönyvének megjelentetésére 700 ezer forint kapnak. Hódpress - 2021. július 3.
A nyertes pályázat most lehetővé teszi, hogy a múzeum megvásárolja Lőkös Sándor (1912-1993) fotográfus hagyatékát, amely nagy értékű lenyomata egy korszaknak - a Vásárhelyi Hírek cikke.
A sós túrós lepény került terítékre a Nyári konyha második évadának első programján a hétvégén a tájházban.
Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a hétvégén a vásárhelyi tájházban. Ezt az ételt már az 1800-as évek elején kedvelték a városban.
A Régészeti Intézet munkatársai újravizsgálják Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeum korábbi régészeti tárgyait. A kutatók még 2016 és 2019 között terepbejárásokat tartottak a város északi részén, az ott talált emlékek tüzetesebb áttekintésére tértek most vissza. A cél az, hogy elkészüljön a Magyar...
Sokan szeretik, piaci napokon szívesen is fogyasztják, de már egyre ritkábban sütik meg otthon a város jellegzetes ételét, a sós túrós lepényt. Többek között ennek a finomságnak az elkészítését is megtanulhatják azok, akik részt vesznek az idei Nyári konyha első workshopján, amely június 19-én, szombaton...
Divattörténeti kiállítás kalauzol végig a 20. századon a Tornyai János Múzeumban - a Délmagyarország előzetese az épülő tárlatról.
Több mint kéttucatnyi férfi és női ruha szemlélteti a 20. század öltözködésének változásait a Tornyai János Múzeum Ó!divat címmel nyíló időszaki kiállításán.
A 20. század első felének vásárhelyi agráriumát mutatta be Bernátsky Ferenc helytörténész a múzeum fotóin keresztül a szentesi Kurca Televíziónak.
A Tornyai János Múzeum néprajzi gyűjteményének és kirakat-kiállításának legújabb, frissiben restaurált műtárgyáról nyilatkozott Terendi Viktóri néprajzkutató az M5 Híradó május 16-i adásában.
Újra régi pompájában tündököl az a gramofon, amely még az 1900-as évek elején egy vásárhelyi család otthonában szólhatott. A Vásárhelyi Televízó Híradójának tudósítása a kirakat-kiállítás legújabb műtárgyáról.
A csomorkányi régészeti leletek restaurálásáról közölt tudósítást és fotóriportot a Délmagyarország napilap 2021. május 8-i számában.
Sodró erejű, bátor és látványos művészi kitárulkozása mindössze egyetlen hétig látogatható a vásárhelyi Tornyai-múzeumban. Szabó Klára Petra festményei megmutatják a keserűségből szabaduló lélek útját. A Délmagyarország napilap május 8-i kiállításajánlója.
Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész adott betekintést művészi világába és képei keletkezéstörténetébe Solo című egyéni kiállításán - a Vásárhelyi Televízió tudósítása.
Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton, a 2019-es Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjainak alkotásait május 16-ig lehet megtekinteni, védettségi igazolvánnyal.
Négy időszaki kiállítás újra látogatható a vásárhelyi múzeumokban, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
Kisfilmet forgatott a hétvégén Kármán Dániel Rudnay-ösztöndíjas képzőművész és Gresa Márton Fiatal Festők Nívódíjas alkotó a Tornyai János Múzeumban május 16-ig látogatható egyéni kiállításán.
Május 4-étől védettségi igazolvánnyal megtekinthető a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiállítása az Alföldi Galériában, ahová már kedden 10 órára Szegedről és Szolnokról is érkeztek látogatók a nyitásra.
Első < 123456 > Utolsó