2022. január 26., Szerda

Sajtó ROVAT CIKKEI

Első < 123456 > Utolsó
2022 január 1-jétől kezdte meg működését Hódmezővásárhely, új integrált kulturális intézménye, a a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ.
A láthatóság paradoxona címmel tart alkotói tárlatvezetést Szabó Franciska festőművész, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíját elnyert alkotója Láthatóság című egyéni kiállításán november 26-án, pénteken 15 órai kezdettel az Alföldi Galériában.
A Tornyai János Múzeum, Könyvtár, Művelődési Központ integrált intézmény pályázatára november 17-én választotta meg a közgyűlés Megyesi Beátát, 2022. január 1-jei hatállyal. A következő beszélgetés során Megyesi Beátától a szakmai életútja mellett a terveiről is beszélt a Hódpress közéleti hírportál...
Az első világháború frontjain arany vitézségi éremmel kitüntetett vásárhelyi katonák és hőstetteik kerületek fókuszba Kovács Ferenc helytörténeti kutató előadásán a Tornyai János Múzeumban. A téma szervesen illeszkedik a még mindig látogatható A vitézavatás száz éve kiállításhoz.
Mintegy 87 ezer tárgyi töredéket gyűjtöttek be a 17 hektár csomorkányi régészeti területen a vásárhelyi Tornyai János Múzeum szakemberei és önkéntesei még 2019-ben. Mindez azért volt különösen fon­tos, mert a mezőgazdasági gépek által felszínre forgatott apró kerámiadarabok java tíz év múlva talán már...
Holnap eldől, ki vezetheti a jövőben Hódmezővásárhely integrált kulturális intézményét.
Csütörtökön 17 órától Vitézségből példát címmel tartanak előadást Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban. Elek András, az intézmény igazgatósági ügyintézője hírműsorunknak elmondta, a legbátrabb hódmezővásárhelyi vitézek történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődök.
A 20. század első felében nemzetközileg is elismert mezőgazdasági vállalkozás történetét és alapító-tulajdonosának életútját mutatja be a péntek délután nyíló, Kalmár Zsigmond emlékezete című kiállítás a Tornyai János Múzeumban.
A Kalmár Zsigmond emlékezete című tárlat november 12-én, pénteken 17 órakor nyílik a vásárhelyi Tornyai-múzeumban, a híres vásárhelyi rostagyáros és közéleti személyiség előtt tisztelegve.
Kalmár Zsigmondról, a hódmezővásárhelyi rostagyár alapítójáról nyílik kiállítás pénteken a Tornyai János Múzeumban.
Elődeink mesterségeivel és a látványraktár kincseivel ismerkedtek a vásárhelyi Mária Valéria Keresztény Óvoda nagycsoportosai kedden délelőtt a Tornyai János Múzeumban. A gyerekek szó szerint kézzelfogható tudással távoztak a közgyűjteményből.
Kalmár Zsigmond életútját és rostagyárát mutatják be a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Bernátsky Ferenc muzeológus a Rádió 7-nek arról nyilatkozott, a kiállításon lakossági gyűjtésből származó tárgyak és gazdag képi anyag ismerteti az egykori lokálpatrióta mezőgazdász életét és tevékenységét. A kiállítás...
Akik otthagyták kéznyomukat a csomorkányi templomromnál, mert segítettek összegyűjteni a földben még megbúvó tárgyi emlékeket, azok közösségi régészeti munkáját szombaton köszönték meg a Tornyai János Múzeumban.
Az egyszerű, ám mégsem dísztelen kerámiavályúk egykor a vásárhelyi házak ablakaiban tettek nagy szolgálatot azzal, hogy a hideg hajnalokon lecsapódó párát vízhatlan közegükben összegyűjtötték.
Ahogy arról korábban írtunk már, a tervezettnél később, 2022. január 1-jével olvad egybe a Németh László Városi Könyvtár és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, az utóbbi vezetése alatt. Az eredetileg kiírt pályázatra csak egy, a mostanira viszont Szabó János alpolgármester elmondása szerint...
A Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének kutatási beszámolójával kezdődik október 27-én a Tornyai János Múzeum őszi-téli régészeti sorozata, a Korok, kultúrák, lelőhelyek. Csányi Viktor régész-muzeológus a Rádió 7-nek elmondta a Hódmezővásárhely északi határrészén végzett régészeti topográfiai...
Nyolcadik alkalommal hívja életre a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum a Korok, kultúrák, lelőhelyek elnevezésű régészeti sorozatát. Csányi Viktor régész-muzeológus hírműsorunknak elmondta, október 27-én a város környéki régészeti felmérések eredményei kapják a főszerepet, a folytatásban azonban...
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város augusztusi rendkívüli közgyűlésen elhangzott, hogy a Németh László Városi Könyvtár beolvadása a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központba később, 2022. január 1-jei hatállyal fog megtörténni. Ezért a vezetői pályázatokat is módosítására volt szükség..
„Örülök neki, hogy nem csak a közönségnek tetszik az anyag, hanem azoknak az embereknek is, akikről szól ez a kiállítás” – fogalmazott Nagy Gábor néprajzkutató, fotográfus a Rádió 7-nek adott interjújában.
19. századi helyben fellelhető alapanyagokból készült használati eszközök és gyerekjátékok hozták közelebb a klímatábor résztvevőit egy természetközelibb világhoz. A gyerekek a Tornyai-múzeumban ismerkedtek eleink ökotudatos életével.
Első < 123456 > Utolsó