Nyelvválasztás:

Új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeum

A korszerűsítés mellett új épületszárnnyal bővül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum; a beruházás mintegy 365 millió forintból valósul meg, mely 85 százalékban pályázati forrás - hangzott el a dél-alföldi városban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város hivatalos honlapja

 

Almási István, a város alpolgármestere a projekt bemutatóján kiemelte: a legmodernebb technikával felszerelt városi intézmények, így a 155 ezer darabos régészeti, néprajzi, képzőművészeti, helytörténeti gyűjteménnyel rendelkező Tornyai János Múzeum és a város múltját egyedülálló módon az ott élők nézőpontjából bemutató Emlékpont olyan kulturális értékei Hódmezővásárhelynek, amelyek igazán egyedivé és vonzóvá teszik a települést még a napjainkra jellemző kultúra-fogyasztási szokások forgatagában is.

 

A beruházás keretében az új épületszárnyban háromszintes interaktív bemutatóhelyet alakítanak ki 687 négyzetméteren. A bővítésként megépülő fogadóépület földszintje előcsarnokként, kiállítótérként és rendezvénytérként szolgál. Az előcsarnokot a múzeumi könyvtár zárja olvasóteremmel és oktató kabinettel.

 

Az épületrészben kétszintes könyvraktár és kutatásra alkalmas dolgozóhely is létesül, a szintek közötti közlekedést üvegburkolatú látványlift biztosítja, s a belső átrium zöldfelületként funkcionál majd. A kiállítóteret installációs raktár szolgálja ki.

 

A Csongrád megyei múzeumok között egyedülálló, tágas látványraktár létesül a pincében, melyben az eddig a látogatók elől elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt mutatják be.

 

Az új kiállítóterekben látogatóbarát technológia és szolgáltatások várják majd a vendégeket, akik úgynevezett audio guide rendszer és érintő képernyős infoterminálok segítségével tájékozódhatnak.

 

A Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése várhatóan októberben veszi kezdetét és 2012 tavaszán zárul.

 

(MTI)

 

http://www.hodmezovasarhely.hu/cikkek/uj-epuletszarnnyal-bovul-a-hodmezovasarhelyi-tornyai-muzeum-4966

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város hivatalos honlapja

 

2010-09-16

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2