Nyelvválasztás:

Emlékpont

Az Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is –egy város történetén keresztül tárja a látogatók elé, hogy mit jelentett az itt élők számára a kommunista diktatúra időszaka. Már az intézmény neve is sokatmondó: az Emlékpont egyetlen pontba, egyetlen kiállításba sűrített emlékek helye, ahol mindenki a maga szemszögéből tekinthet vissza a kommunizmus közel fél évszázadára, másrészt pedig egy záró pont is, hiszen Hódmezővásárhely városa ezzel a kulturális-oktatási centrummal lezárta közelmúltját. Mert ahogyan mondatainkat is ponttal zárjuk, egy történelmi korszak is csak akkor válhat a múlt részévé, ha pont kerül a végére. 1945 és 1990 két olyan dátum a magyar történelemben, melyek egy teljes korszakot fognak közre.

Kik és hogyan élték meg Vásárhelyen ezt a fél évszázadot? Milyen személyes sorsok jellemezték ezt az időszakot? Milyen volt a tárgyi környezet? Kik voltak alakítói és elszenvedői ennek a majd ötven évnek? E kérdések megválaszolásakor a létrehozók a ma még elevenen élő személyes emlékezetre is támaszkodtak. A kor szemtanúival készített több száz beszélgetés bekerült a kiállítási anyagba, ők maguk mondják el, hogy hogyan változott meg életük, hogyan forgatta ki sorsukat gyökerestül a kommunista kísérlet időszaka. Az egyedi kiállítást a világszerte ismert Terror Háza Múzeum munkatársai alkották – a hódmezővásárhelyi levéltárosok, helytörténészek aktív közreműködésével –, Schmidt Mária főigazgató történészi koncepciója és F. Kovács Attila építész tervei alapján. A három évszázad stílusjegyeit magán viselő Emlékpont Andrássy úton lévő, 1924-ben építtetett épületének tulajdonosa ifj. Hajdú Bálint magángazda volt. A kommunista hatalomátvétel után tulajdonosától elvették az ingatlant, államosították, közhivatalok, majd iskola működött benne. Ehhez épült hozzá a 21. századot idéző új szárny. Ez utóbbi, és az egész múzeum belsőépítészeti kidolgozása kivívta az építész szakma nemzetközi elismerését is.

Az intézmény stílusában, vizuális megjelenésében illeszkedik napjaink világához, a manapság használatos nyelvi és képi környezethez. Miközben egyértelműen értékőrző kiállítóhely, teljes mértékben kiszolgálja azokat az igényeket, melyek egy 21. századi múzeumtól elvárhatóak: látványos, ironikus installációk, modern múzeumi eszközök teszik mintegy bejárható filmmé a kiállítást. Az Emlékpont egyben oktatási-kutatási központ is: kiváló lehetőséget biztosít a 20. század diktatórikus rendszereinek megértéséhez, feldolgozásához és tanításához.

Az Emlékpont Galéria kiállítótérben 2021 augusztusa óta a Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában című tárlat évtizedről-évtizedre mutatja be a korszak lakáskörülményeit és a mindennapi tárgykultúrát. A kiállítóhely Lehel utcai udvarán Tóth Sándorra, az 1989. évi romániai forradalom egyetlen magyarországi mártírjára emlékeztet azon AVIA típusú tehergépkocsi, amelyben halálos lövés érte a hódmezővásárhelyi fuvarozót..

Elérhetőségek:

EMLÉKPONT
Telefon: +36 62 530 940
e-mail. emlekpont@emlekpont.hu; tjm.titkarsag@gmail.com

Nyitva tartás
Kedd – csütörtök: 7:45 és 15:45 óra között
Szombat - vasárnap: 10:00-tól 17:00 óráig
Hétfő: MÚZEUMI SZÜNNAP

Megközelíthetőség
Az Emlékpont Hódmezővásárhely főutcáján, az Andrássy út és a Kaszap utca sarkán található. A Kossuth tér tram-train megálló 3 percre, míg a Kálvin tér megálló 4 percre van az Emlékponttól. Az autóbusz pályáaudvar 5 percre található. A kiállítóhely Hódmezővásárhely vasútállomástól 10-15 percnyi sétára van. Személygépkocsival érkezőknek fizetős parkolók találhatóak a belvárosban. Kijelölt autóbusz parkoló a Zrínyi utcán.

GPS-koordináta
Földrajzi szélességi fok (északi szélesség /lat): 46.414621402
Hosszúsági fok (keleti hosszúság /lng): 20.3250586796

Megnézem a térképen!


View Larger Map
Eseménynaptár
« » 2024 július
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4