Nyelvválasztás:

Emlékpont

Az Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is –egy város történetén keresztül tárja a látogatók elé, hogy mit jelentett az itt élők számára a kommunista diktatúra időszaka. Már az intézmény neve is sokatmondó: az Emlékpont egyetlen pontba, egyetlen kiállításba sűrített emlékek helye, ahol mindenki a maga szemszögéből tekinthet vissza a kommunizmus közel fél évszázadára, másrészt pedig egy záró pont is, hiszen Hódmezővásárhely városa ezzel a kulturális-oktatási centrummal lezárta közelmúltját. Mert ahogyan mondatainkat is ponttal zárjuk, egy történelmi korszak is csak akkor válhat a múlt részévé, ha pont kerül a végére. 1945 és 1990 két olyan dátum a magyar történelemben, melyek egy teljes korszakot fognak közre.

A múltat ki kell beszélni – gondolták a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum megálmodói, Lázár János polgármester és a város képviselőtestülete –, hiszen ha nem tisztázottak a tegnapelőtt kényes, fájdalmas kérdései, akkor a következő generációk is még a nagyszülők idejéből származó sérelmekkel bajlódnak majd. Ezen gondolatokból kiindulva jött létre 2006-ban a Magyarországon, de egész Közép-és Kelet-Európában is egyedülálló Emlékpont, amely Magyarország, azon belül pedig Hódmezővásárhely történetének a kommunista diktatúra alatti évtizedeit dolgozza fel.

Kik és hogyan élték meg Vásárhelyen ezt a fél évszázadot? Milyen személyes sorsok jellemezték ezt az időszakot? Milyen volt a tárgyi környezet? Kik voltak alakítói és elszenvedői ennek a majd ötven évnek? E kérdések megválaszolásakor a létrehozók a ma még elevenen élő személyes emlékezetre is támaszkodtak. A kor szemtanúival készített több száz beszélgetés bekerült a kiállítási anyagba, ők maguk mondják el, hogy hogyan változott meg életük, hogyan forgatta ki sorsukat gyökerestül a kommunista kísérlet időszaka. Az egyedi kiállítást a világszerte ismert Terror Háza Múzeum munkatársai alkották – a hódmezővásárhelyi levéltárosok, helytörténészek aktív közreműködésével –, Schmidt Mária főigazgató történészi koncepciója és F. Kovács Attila építész tervei alapján. A három évszázad stílusjegyeit magán viselő Emlékpont Andrássy úton lévő, 1924-ben építtetett épületének tulajdonosa ifj. Hajdú Bálint magángazda volt. A kommunista hatalomátvétel után tulajdonosától elvették az ingatlant, államosították, közhivatalok, majd iskola működött benne. Ehhez épült hozzá a 21. századot idéző új szárny. Ez utóbbi, és az egész múzeum belsőépítészeti kidolgozása kivívta az építész szakma nemzetközi elismerését is.

Az intézmény stílusában, vizuális megjelenésében illeszkedik napjaink világához, a manapság használatos nyelvi és képi környezethez. Miközben egyértelműen értékőrző kiállítóhely, teljes mértékben kiszolgálja azokat az igényeket, melyek egy 21. századi múzeumtól elvárhatóak: látványos, ironikus installációk, modern múzeumi eszközök teszik mintegy bejárható filmmé a kiállítást. Az Emlékpont egyben oktatási-kutatási központ is: kiváló lehetőséget biztosít a 20. század diktatórikus rendszereinek megértéséhez, feldolgozásához és tanításához.

Az Emlékpont találkozások és beszélgetések pontja is; előadóterme konferenciáknak, könyv- és filmbemutatóknak, előadásoknak ad otthont, illetve tavasztól őszig számos utcai rendezvényt tartanak az Emlékpontnál. Koncertek idején, utcai kiállítások és különböző retro, nosztalgia rendezvények alatt pezsgő (éjszakai) élet zajlik a múzeum környékén.

Elérhetőségek:

EMLÉKPONT
Telefon: +36 (62) 530-940

 

Nyitva tartás
Kedd – vasárnap: 10 és 17 óra között
Hétfő: múzeumi szünnap

Megközelíthetőség
Az Emlékpont Hódmezővásárhely főutcáján, az Andrássy út és a Kaszap utca sarkán található. Busszal érkezőknek a Németh László Városi Könyvtár megállójától gyalogosan 2 percre, az autóbusz állomástól 5 percre található. A kiállítóhely Hódmezővásárhely vasútállomástól 10-15 percnyi sétára van. Személygépkocsival érkezőknek fizetős parkolók találhatóak a belvárosban. Buszoknak a szent Antal utcában található kijelölt parkoló.

GPS-koordináta
Földrajzi szélességi fok (északi szélesség /lat): 46.414621402
Hosszúsági fok (keleti hosszúság /lng): 20.3250586796

Megnézem a térképen!


View Larger Map
Eseménynaptár
« » 2022 január
ke sze csü szo va
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6