Nyelvválasztás:

Régészeti titkokat őriz a tanulmánykötet

A Korok, kultúrák, lelőhelyek 2021 régészeti kiadvány ajánlója jelent meg a Délmagyarország napilap 2021. március 4-i számában és online felületén.

Izgalmas és különleges terepmunkálatokon készült fotókkal, a kutatási területek térképeivel, a leletanyagot megmutató képekkel gazdagon illusztrált a Korok kultúrák, lelőhelyek legújabb régészeti kötete. A tramtrain nyomvonalán végzett feltárásokat is bemutatják a tanulmánygyűjteményben.

„Mit adhat a régészettudomány egy város közösségének? A mai közvéleményben érdekes kontraszt alakult ki ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A népszerű mesés kincsekkel ellentétben a valós értékek ott vannak a határban, és olyan hat-hétezer éves, valóságos és igaz történeteket őriznek, amelyek legalább annyira izgalmasak és fantasztikusak, mint maguk a misztikus történetek. Rézkori temetkezési halmokat, kurgánokat láthatunk az utak mentén, amelyek ősi klánok vezetőinek temetkezéseit rejtik. Az Orosháza és Vásárhely egykori határán fekvő Pusztaföldvár a bronzkorban Közép-Európa hatalmas földvára volt.

Kora vas­­kori, hátborzongató tömegmészárlás nyomait fedezhetjük fel olyan sírokban, ahová egész közösségek tagjait dobálták be.

A régészeti kutatásokkal olyan elveszett ismereteket szabadíthatunk fel, amelyek közösségi erőt kovácsolnak, a kollektív gondolkodást ösztönzik, ugyanakkor össze is kötnek azokkal az emberekkel, akik több ezer évvel ezelőtt éltek ezen a tájon. Azt gondolom, hogy a történelmet a táj is írja nemcsak az emberek”

– idézi a kötet V. Szabó Gábor régész, egyetemi docens szavait, amely a sorozat első előadása előtt hangzott el, és kitűnően érzékelteti a feltárási munkálatok horderejét.

Az Európa átalakulása a gorzsai kori vaskori leletek tükrében című tanulmányt Szabó Géza, a Csomorkány mezőváros legújabb kutatásait, a terepbe­járások eredményeit Béres Má­­ria összegezte. A Vásárhely környéki települési halmokról a Raczky–Füzesi–Knut–Bánffy szerzőnégyes írt. A tramtrain városi nyomvonalán az elmúlt négy évben végzett történelmi jelentőségű feltárásokat összegzi a záródolgozatban Csányi Viktor, illetve a régészeti munkálatok szintén aktív résztvevője, Szabó-Hubay Attila Győző.

Délmagyarország, 2021. március 4.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5