Nyelvválasztás:

Százéves gramofon restaurálása

A hely, ahol új életre kel egy régi tárgy: a Tornyai János Múzeum restaurátor-műhelyében jelenleg egy 100 éves gramofon konzerválásán dolgozik Molnárné Balázs Zsuzsa - a hódmezővásárhelyi médiacentrum beszámolója.

Egy vásárhelyi család egykor zenétől hangos otthonából a Tornyai János Múzeum néprajzi gyűjteményébe került ez az 1900-as évek elején készült gramofon. A korabeli hanglemezjátszó szerkezet fenyőfából készült ládáját megette az idő vasfoga, ahogyan a megrozsdásodott tölcsérre is ráfér az alapos tisztítás.

Az elsődleges állapotfelmérés során láttam, hogy ez a gramofon nagyon nagy tiszteletnek örvendett, ezer jele van ennek, a tartozékok száma is ezt mutatja. Bár sok javításnak van nyoma, de ezek mind alázatos, tisztelettudó beavatkozások voltak. Tehát nagyon beszédes a tárgy jelenlegi állapota is
– fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor.

A korabeli lemezjátszón otthagyta nyomait a rendszeres használat és az elmúlt évtizedek, ezért a fa és fém felületek konzerválása elengedhetetlen. Kiegészítésére egyelőre nincs mód, sőt teljes restaurálására sem, mert ahhoz audiofil szakember is kellene, de a legszükségesebb munkákat most elvégzi a múzeum állományvédelmi szakembere.

A funér lemezek már elvetemedtek, elváltak egymástól. Hiányoznak díszek és igazából a rovarfertőzöttség nyomai is megmutatkoznak. A farészeket teljesen tisztítani kell, restaurálni a díszeket. A fémtölcsér szintén ilyen rossz állapotban van, ezért a korróziót blokkolni kell, további romlását megakadályozni
– sorolta a restaurátor.

A kutatásokkal is járó restaurálási munka a jövő hét végéig biztosan elhúzódik. A közönség csak ezt követően tekintheti meg a múzeum kirakatában az újjászületett gramofont.

Forrás: Vásárhelyi Televízió / hódpress

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5