Nyelvválasztás:

Az elmúlt száz év viselettörténetéről nyílik kiállítás

Több mint kéttucatnyi férfi és női ruha szemlélteti a 20. század öltözködésének változásait a Tornyai János Múzeum Ó!divat címmel nyíló időszaki kiállításán.

Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus a tárlat keddi sajtóbejárásán elmondta, a kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.

A kiállítás a vásárhelyi közgyűjtemény néprajzi kollekciójából válogatott anyaga bemutatja az elmúlt évszázad változásait. A múzeum emeleti termeiben évtizedről-évtizedre egy-egy női- vagy férfi-, gyerekruha szemlélteti a jellemző öltözeteket - kiegészítve számtalan alsó- és hálóneművel -, de a látogatók ipar- és üzlettörténeti áttekintést is kaphatnak, valamint ruhaterveket és archív fényképeket is megtekinthetnek, továbbá korabeli divatlapokat is fellapozhatnak.

A kiállítás kurátora kiemelte, hogy a múlt század elején elsősorban a társadalmi hovatartozás határozta meg a ruházatot, hiszen az egyfajta jelrendszerként is funkcionált. Ez az idő múltával fokozatosan visszaszorult, egyre kevésbé jelenik meg a ruházatban, hogy viselője milyen foglalkozású, korú vagy vallású, s nem feltétlenül tükrözi anyagi helyzetét sem.


Terendi Viktória (b) néprajzkutató-muzeológus és Molnárné Balázs Zsuzsa (j) restaurátor rendezik az Ó!divat című kiállítást 2021. június 8-án, a Tornyai János Múzeumban.

A társadalom és a szokások átalakulásával a ruhák jellemzői is sokat változtak, az első világháború idején mind fontosabbá vált, hogy a nők hétköznapi viselete kényelmes legyen, lehetővé tegye a munkavégzést - közölte a szakember.

A nyugati trendek - még ha kicsi késéssel - megjelentek a hódmezővásárhelyiek viseletében, ez alól egyedül az 1950-es évek jelentett kivételt, amikor a diktatúra szigora és uniformizálási törekvése a ruházkodásban is éreztette hatását - mondta Terendi Viktória.


M5 Híradó - 2021. június 8.

A kiállítás csütörtökön a Bessenyei színkör divatbemutatójával nyílik és egészen augusztus végéig látogatható.

Forrás: MTI

Eseménynaptár
« » 2021 november
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5