Nyelvválasztás:

Ellesték, hogy készül a sós túróslepény

Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a hétvégén a vásárhelyi tájházban. Ezt az ételt már az 1800-as évek elején kedvelték a városban.

Lepényt csakis minőségi alapanyagokból, főként jó túróból és tejfölből érdemes sütni: zsír, liszt összedörzsölésével, élesztő nélkül, tej dúsításával készül az alaptészta, arra kerül a töltelék. [...]


Sipos Róbert (j) pék irányításával készül a sós túróslepény gyúrt alja a Nyári konyha - gasztro worshop első alkalmán 2021. június 19-én, a Népművészeti házban.
Fotó: Tábori Szilvia /delmagyar.hu

– Különféle változatai ugyan országszerte ismertek, ám az a gyúrt tésztás, erősen tejfölös, sós ízű, kaprot és egyéb fűszereket mellőző típus kimondottan Vásárhelyre jellemző. Ezért is kerülhetett be az értéktárba a hódmezővásárhelyi túrós lepény
– mondta Terendi Viktória néprajzkutató a tájházban hétvégén tartott Nyári konyha - gasztro workshop sorozat nyitó programján. [...]

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2021. június 21.

 

Eseménynaptár
« » 2021 november
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5