Nyelvválasztás:

Múlt századi pillanatképek Vásárhelyről

Időutazásra hív a most megjelent Századfordulós Vásárhely című kötet. Terendi Viktória néprajzkutató Kiss Lajos memoárjából szemezgetve tárja elénk a 19-20. század fordulójának Vásárhelyét.

A 19-20. század fordulójának Hódmezővásárhelyen jelenik meg Kiss Lajos néprajzkutató visszaemlékezésein, Plohn József fényképész felvételeivel illusztrálva a Tornyai János Múzeum legújabb, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kiadványában. A Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus által írt és szerkesztett könyvet február 15-én, szerdán mutatták be a közönségnek a vásárhelyi közgyűjteményben. A bemutatón a szerzővel Frauhammer Krisztina néprajzkutató beszélgetett.

A változó Vásárhely

– Összetettség és kétarcúság jellemezte a századforduló világát, számtalan problémával, hiszen széles rétegek éltek igen nehéz körülmények között. Komor és nehéz sors jutott sokaknak. Ugyanakkor mindennapjaikat ők is megtöltötték jó kedvvel, hittel és reménnyel
– mondta lapunknak Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus, a Századfordulós Vásárhely című kötet megjelenésének apropóján.

Hozzátette: a 20. század fordulóján a kultúra sokszínűbbé lett, megnyitott a színház, kialakult a fürdőkultúra, a polgári létmód számtalan eleme kezdett kivirágozni. Egyre szélesebb rétegek éltek a szórakozási lehetőségekkel, miközben a nehézségek is ott munkáltak a háttérben. De mindjárt a kötet első fényképe és annak leírása megmutatja a város nyugalmát is, azt a lassabb tempót, amire elvágyódva tekinthet a ma embere.

Sáros utcákon át

A nyolcvan oldalas könyv első harmada önálló tanulmányokban mutatja be a várost a 20. század fordulóján, valamint a Kossuth-díjas néprajztudós Kiss Lajos életét és munkásságát. A minden szemelvényt egyedi rajzokkal, fotókkal és művészeti alkotásokkal illusztrált visszaemlékezés-gyűjtemény végigvezeti az olvasót Kiss Lajos szülői házától, annak virágoskertjén át a sáros utcákon keresztül a belvárosig, ott megismerve a korabeli Ó- és Újtemplomot, valamint a gimnázium épületeit. A könyv záró fejezete a művészbarátokhoz, Tornyai Jánoshoz, Pásztor Jánoshoz és a Plohn-műterembe nyújt bepillantást.

Egy város titkai

– A szövegek apró részletei, a szubjektív élmények megteremtik azt az érzést, mintha a korabeli utcákat rónánk a könyv olvasásakor. Meglátjuk, hogyan szerveződött egy család élete abban a korszakban, milyen rétegződések jellemezték a társadalmat. Felvillan, hogy a szegényebb réteghez tartozó gyerekként Kiss Lajosnak milyen érzés volt a módosabb osztálytársakat korrepetálni, vagy uzsonnára érkezni az ő családjaikhoz. De képet kapunk a különböző társadalmi rétegek érintkezési módjairól, vagy például Vásárhely épületeinek történetéről. Különleges és érdekes részletek derülnek ki a város oly’ részeiről, amelyek még ma is itt lehetnek velünk.

Délmagyarország / delmagyar.hu - 2023. február 15.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2