Nyelvválasztás:

Sajtófotókon Vásárhely szocializmuskori mindennapjai

Két sajtófotós, Liebmann Béla és Enyedi Zoltán fotóriporterek végigfényképezték Vásárhely és a megye szocializmus korának minden jelentős eseményét és rendezvényét. Hogy azok mennyire ábrázolták a valóságot, arról Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum történész-főmuzeológusa tartott érdekes előadást március 25-én délelőtt a Tornyai János Múzeumban.

A Móra Ferenc Múzeum „A képi ábrázolások különbözőségei és hasonlóságai a rákosista, illetve a kádári diktatúra hétköznapjait illusztráló Liebmann-Enyedi fotógyűjteményben” címmel dolgozta fel a Délmagyarország, a Csongrád Megyei Hírlap és a Délvilág két legendás fotóriportere, Liebmann Béla (1899-1996), és Enyedi Zoltán (1939-2009) a múzeumi archívumba került fényképanyagát.

– Liebmann Béla élete filmbe való, végigélte a XX. századot.  [...] Nagyon sok legenda övezi az életútját, már a Zeppelin felrobbanását ábrázoló fotójától. Hiszen a múzeumban őrzött hagyatéki képei közt olyanok is akadtak, melyeken 1944-ben láthatók a szovjet hadsereg tagjai, csakhogy akkor ő munkaszolgálatosként nem készíthette el ezeket. Amikor kérdezték tőle, hogy ez hogy lehet, azt mondta hogy a képeket, a fényképezőgéppel együtt egy szovjet hírszerző tiszttől vásárolta meg – pálinkáért. [...]
– osztotta meg a legenda egy részét a történész-muzeológus.

– A makói születésű Enyedi Zoltán, a Csongrád megyei Hírlap, majd Délvilág, Délmagyarország fotóriportere részt vett a makói 1956-os eseményekben, s fotózta is a történteket. Vak folt, hogy az ellene indult eljárás miért ért véget, az biztos, hogy ezt követően vált a rendszer hivatalos fotósává. Direktben nem politizált, de fényképei sok mindent elárultak. [...] A két fotós képei alapján a kommunista diktatúra képi kódjait be lehet azonosítani, azaz azt, hogy a fotók teljes egészében ábrázolták-e a valóságot. S ez is dolga a fotótörténetnek, a történelemtudománynak
– összegezte Medgyesi Konstantin.

[...] Enyedi Zoltán 1960-tól kezdődően megyeszerte járta a kiemelt politikai és közéleti eseményeket, mint a megyei napilap munkatársa. Fotói nemcsak a szegedi múzeum gyűjteményében, valamint a Délmagyarország archívumában, hanem az Emlékpontban is megtalálhatóak.

Hódpress - 2024. március 25.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5