Nyelvválasztás:

20 éves a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium

Jubilált idén a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium. Mivel fennállásának 20. születésnapját ünnepli, ezért Jubileum címmel nyílt kiállítás tegnap az Alföldi Galériában. Az idei alkotófolyamatban nem pályázott, hanem felkért művészek vettek részt, így a szakma legjava tudta megmutatni, mi mindent lehet létrehozni ebből az anyagból.

A hagyományoknak megfelelően a Kerámia Szimpóziumra idén is ősszel került sor. A művészek hat hetet kaptak arra, hogy kedvükre kísérletezzenek a város kerámiával foglalkozó gyáraiban. A végeredménybe a művészetszerető közönség most kaphat betekintést az Alföldi Galériában, ahol kétségkívül a legfényesebben Návay Sándor szobrászművész különböző struktúrák ötvözésével készült alkotása csillog.


Návay Sándor (b) szobrászművész és dr. Lovag Zsuzsa (j), a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium védnöke Návay Sándor: Szárnyalás című alkotása előtt az Alföldi Galériában.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Ehhez az anyaghoz elég nehéz hozzájutni, így legkésőbbre én fejeztem be a munkálatokat az egész társaságban, már csak az égetés hossza miatt is. Ez egy nagyon kemény szilíciumos anyag, a benne lévő kristályoktól csillog ilyen gyönyörűen. Állítólag a gyémánt után ez a legkeményebb a sorban- mondta Návay Sándor szobrászművész.

Hódmezővásárhelyen a kerámiával foglalkozó gyárak miatt az anyagok sehol máshol nem tapasztalható tárháza található meg, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ennek a művészeti ágnak a legmagasabb foka alakulhatott itt ki.

-A 20 év alatt, amit kiemelnék és nemzetközileg is nagyon fontosnak tartok, az a művészek kvalitása. Amikor meghirdetjük a felhívást, akkor a világ minden részéről jönnek jelentkezések. 60- 70 művész közül tudunk választani. Ez egy nagyszerű státusz, amit én egy várossal együtt értem el- mondta Pannonhalmi Zsuzsa a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium vezetője.

Hegedűs Zoltán alpolgármester két szám fontosságára hívta fel az érdeklődők figyelmét: az egyik a 10 ezer, a másik pedig a 20 év.

-10 ezer évvel ezelőtt az itt élő ősemberek már használták és formázták az itt található agyagot. Sőt nem csak használták, de művészeti alkotásokat is létrehoztak belőle. a 20 év pedig arra vonatkozik, hogy ennyi idő óta rendezik meg Hódmezővásárhelyen a Kerámia Szimpóziumot, ahol ez a csodálatos anyag újra életre kel és minden évben meggyönyörködtet bennünket- mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.


Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármester mond köszöntőt a 20. Vásárhelyi Kerámiaszimpózium kiállításának megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

A Kerámia Szimpóziumnak azonban nemcsak múltja és jelene van, de a szervezők abban bíznak, hogy reményteljes jövője is. Ennek első állomásaként következő év januárjában Budapesten, a Vigadóban lesz majd látható egy válogatás az elmúlt két évtized során itt készült alkotásokból. Ez a mostani, beszámoló tárlat pedig egészen január végig várja az érdeklődőket az Alföldi Galériában.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7