Nyelvválasztás:

A Selyemút kutatása

Egy 1600 éves szőlőskertet is rejtett az a távol keleti, homok által eltemetett város, amelyet a Tornyai János Múzeum régészeti előadásán ismerhetett meg a közönség. A különös leletet egy magyar származású kutató fedezte fel, az ő feljegyzései alapján pedig most a vásárhelyiek is betekintést nyerhettek az időszámításunk előtti hétköznapokba.

Stein Aurél magyar származású Kelet-kutatóhoz kapcsolódik az 1600 éves szőlőskert felfedezése, amelyről Felföldi Szabolcs, az SZTE Régészeti Tanszékének munkatársa tartott előadást a Tornyai János Múzeumban. Stein a XIX. század végén és a XX. század elején több expedíciót is vezetett a Selyemút térségében. Az egyik kutatása során - amit a régész feljegyzései is bizonyítanak - homok által eltemetett városra bukkant.

Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Dr. Felföldi Szabolcs régész
a Korok, kultúrák, lelőhelyek előadásán

„Ebben a városban nem csak szentélyekre, különböző épületekre, illetve sírokra lelt, hanem egészen konkrétan ott álltak azok a fák, azok a szőlős ligetek, szőlőtőkék, amelyen 1600 évvel azt megelőzően még szőlők termettek. Ő úgy érezte magát, mintha visszacsöppent volna a múltba. Nagyon izgalmas a lelőhely, Nijának hívják, ez a mai Nyugat-Kína területén, a Takla-Makán sivatagban található. Egyébként szokták a Selyemút Pompejiének is nevezni” – emelte ki Felföldi Szabolcs, a Szegedi Tudomány Egyetem Régészeti Tanszék tudományos munkatársa.

Továbbá a szakember hozzátette, számtalan olyan tárgylelet maradt fenn ezen a száraz, sivatagos a lelőhelyen, amelyet Európából, Pompejiből ismerhetünk: pecsételők, kéziratok, de még egy régi egérfogó is megidézi az akkori világot. Felföldi Szabolcs a nomád népek történetével foglalkozott, mikor Stein Aurél műveire bukkant.

"Azt tapasztaltam, hogy Magyarországon feledésbe merült Stein Aurél munkássága. A második világháborút követően nem nagyon foglalkoztak vele, miközben szerte a világon ő egy nagyon ismert és híres régész. Magyarországon nagyon ritkán hallottam az ő nevét. Amikor elkezdtem az ő cikkeit, könyveit feldolgozni, akkor szembesültem azzal, hogy itt van egy olyan régészeti lelőhely, régészeti anyag, amit érdemes lenne feldolgozni. Nem csak a hazai, magyar nyelvű Stein életmű kiadásnak a szerkesztője lettem, hanem tulajdonképpen ennek a lelőhelynek a feldolgozását végeztem el a doktori disszertációmban” – tette hozzá Felföldi Szabolcs.

Az előadás második felében Felföldi Szabolcs, a Határtalan Régészet című folyóirat főszerkesztője bemutatta a lap legújabb számát is az érdeklődőknek, amelyben a vikingekről lesz szó.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5