Nyelvválasztás:

A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg.

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A korábban a budapesti Vigadóban bemutatott tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a vásárhelyi kerámiaközpont vezetője rendezte, s szándékai szerint a kiállításon látható csaknem kétszázötven művésztől való mintegy négyszáz alkotás reprezentatív válogatást nyújt az idén húsz esztendős hódmezővásárhelyi kerámia szimpóziumok anyagából.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója

A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy ezek az alkotások a vásárhelyi agyagmegmunkálás és fazekasmesterség díszítőmotívumainak világára is reflektálnak, ugyanakkor magukban hordozzák alkotójuk kulturális és művészi hátterét, esztétikai értékrendjét és technikai kísérletező kedvének lenyomatát is. Az igazgató szerint a nemzetközi hátterű kiállítás – ahol a művészek köre a magyartól a csehen, szlovákon, francián, törökön keresztül a németig terjed – a hódmezővásárhelyi kerámia több évezredes tradícióiba szépen illeszkedő folyamatokról tanúskodik.

Az augusztus 10-ig, hétfőtől péntekig 10 órától 16 óráig, a hódmezővásárhelyi Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban megtekinthető tárlat megnyitóján a zenéről Vágó János Bessenyei-díjas kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművész gondoskodott.

Vágó János Bessenyei-díjas kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművész


Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5