Nyelvválasztás:

Akadémikusok a Tornyai-múzeumban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának tagjai háromnapos, hódmezővásárhelyi szakmai tanulmányútjuk során felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.

Az MMA nyolc művészeti tagozata a művészet egy-egy ágát képviseli, így a színházművészetet, az építészetet, vagy a zeneművészetet, a kilencedikben, Művészetelméleti Tagozatban minden művészeti ág elméleti szakemberei vesznek részt, van közöttük zenetörténész, irodalomtörténész és filmesztéta.

Solymosi-Tari Emőke, a tagozat vezetője elmondta: minden évben szerveznek tanulmányutat, amelynek célpontja ebben az évben Hódmezővásárhely, ahol hivatalos tagozati ülésüket is tartják. A látogatás során felkeresik még a Kopáncsi Tanyamúzeumot, a népművészeti tájházat, megtekintik Mártélyt, de Mórahalmon és Szegeden is tesznek látogatást.

A Tornyai János Múzeumban a névadó születésének százötvenedik évfordulójának tiszteletére rendezett emlékév eseményeiről Miklós Péter múzeumigazgató elmondta: az intézmény májusban tudományos tanácskozást rendezett Tornyai művészetéről, amelynek előadásait a közeljövőben megjelenő konferenciakötetben adja majd közre, míg a szeptember közepéig látható, Gyönyörködő lélekkel festeni című kiállítás katalógusát az idén jelentette meg a közgyűjtemény. S az emlékév zárásaként kerül kiadásra az a háromszáz oldalas, mintegy kétszáz képet tartalmazó monográfia, amelyben Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek mutatják be Tornyai festészetét.

Miután az akadémia tagozatának tagjai Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténészének kalauzolásával megtekintették a Tornyai első alkotásaitól az ismert képein át a modern törekvéseket is felmutató gyűjteményes kiállítást, Miklós Péter múzeumigazgató, az Emlékpont intézményvezetőjének tárlatvezetésén ismerhették meg Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5