Nyelvválasztás:

Asszonyi tárgyak - nők a múltból Vásárhelyen

Változó formavilág örök tartalommal- ez lehetne a mottója a női életet végigkísérő, használati tárgyakat felvonultató kiállításnak, amely tegnap délután a Tornyai János Múzeumban nyílt meg, Nők a múltból címmel.

Bölcsőtől a koporsóig- emberöltőn és történelmi korokon átívelő időutazásra hívja a Tornyai János Múzeum az érdeklődőket, ahol a leány- és az asszonysors kerül fókuszba.

- Ez a kiállítás egy évszázadot ölel fel, 1830-as évektől az 1930-as évekig. Minden, ami a nőkhöz és a nőkről szólt ebből az évszázadból. Ha megnézzük, mennyi minden történt ez idő alatt, akkor nagyon sok történelmi esemény az eszünkbe villan, ami meghatározza ezt a korszakot. Ez a polgári Magyarország kialakulásának az időszaka- mondta Bálint Gabriella önkormányzati képviselő.

- A női fehérneműket mindig keményíteni kellett ahhoz, hogy szépek és igazán tiszták legyenek. Emiatt szükség volt mindig vasalásra is, nem lehetett elhagyni ezt a folyamatot. A mángorlógép segítette az asszonyokat ebben, hogy a hengerek között egy kar hajtásával kisimítsák a megkeményedett ruhákat.

Az 1800-as évek derekán a háztartásvezetés időigényes és kemény fizikai munka volt. A nők életének legfontosabb szakaszaihoz tartozó használati tárgyakat porolta le és mutatja be a Tornyai János Múzeum legújabb kiállításán.

- Ezek a tárgyak a mindennapi életükben ott voltak, végigkísérték munkájukat, ünnepeiket és nagyon jól szimbolizálták azt is, hogy ugyan sokat változott az elmúlt 100- 200 évben a kultúra, a tárgyak formavilága, mégis tudjuk értelmezni és értjük, miért szerették annak idején ezeket a nők- mondta Terendi Viktória néprajzkutató.

Ez az 1929-ben gyártott női bicikli például az önálló közlekedést és ezzel a szabadságot hozta el a fiatal hölgyek számára. A praktikum mellett azonban mindig is fontos szerepet kapott az esztétikum. A látogatók képet kaphatnak arról is, milyen volt a korabeli nőideál.

- Azok a nők lehettek ideálisak feleségnek, anyának, akik meg tudták fogni a munka végét, megvolt hozzá a kellő fizikai adottságuk és egyébként is a szemnek is kellemesek voltak- emelte ki Nagy Imre múzeumigazgató.

Legalábbis Koszta József, Tornyai János és Endre Béla teltebb idomú hölgyeket festettek vásznukra, és a korabeli fotók is erről tanúskodnak. A Nők a múltból című kiállítás május elejéig látható Hódmezővásárhelyen.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5