Nyelvválasztás:

Húsvéti zárva tartás és Emlékpont nyitás

A hosszú hétvégén nem látogathatók a hódmezővásárhelyi muzeális intézmények, áprilisban újranyit az Emlékpont.

Nagypéntektől húsvéthétfőig zárva tart Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeum és képzőművészeti filiáléja, az Alföldi Galéria. Áprilistól módosult nyitvatartással ismét megnyitja kapuit a történelem iránt érdeklődők, valamint a 20. század diktatúráinak áldozataira emlékezők előtt a város két történelmi kiállítóhelye, az Emlékpont, illetve a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely.


A Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria állandó és időszaki kiállításai a húsvéti hosszú hétvége alatt, március 29. és április 1. között nem fogad látogatókat a két muzeális intézmény. Április első hetén a múzeum emeletén még megcsodálhatóak lesznek Csatáry Tamás és Nagy Vera magángyűjteményének „mesélő műtárgyai”, amelyek történetét április 5-én tárlatvezetésen mutatja be a kiállítás kurátora. A közgyűjtemény április hónap közepétől egy friss kortárs grafikai kamaratárlattal, valamint a németországi Hechingen és Hódmezővásárhely testvérvárosi kapcsolataira építő bélyegkiállítással készül.

Az Alföldi Galéria földszintjén április hónapban mind a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből válogató nagyszabású gyűjteményes anyag, mind az elmúlt évi kerámia szimpózium beszámoló kiállítása megtekinthető, míg az emelet tíz termében az Alföld festészetét és szobrászatát összefoglaló állandó tárlat várja a művészetkedvelőket.

A téli hónapokat követően április 3-án ismét – korlátozás nélkül és nem kizárólag rendezvények idejére – látogathatóvá válik az Emlékpont. A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató intézmény állandó kiállítása mellett az államszocializmus mindennapjaiba, lakás- és tárgykultúrájába interaktív módon bepillantást nyújtó Hétköznapok Vásárhelyen tárlat is várja a látogatókat, amelynek tárgyi anyaga a helyi veteránosok felajánlásának köszönhetően egy Trabant installációval bővült.

 

Az Emlékpont (korábbi megszokott) nyitva tartása részben módosult: keddtől csütörtökig 7:45 és 15:45 óra között, pénteken szintén reggel háromnegyed nyolctól 13:30-ig tart nyitva, míg a szombaton és vasárnap 10-17 óra között látogatható az intézmény.

A tavaszi hónapokban, egészen júniusig az Andrássy úti közgyűjtemény ad otthont a közelmúltban alakult és indult Szabó Magda Kamaraszínház programjainak: szombatonként 11 órától drámasulit tart Xantus Barbara színművésznő a földszinti kávézó részben, délután 3 órai kezdettel gyerekelőadásokat, míg 19 órakor kamaradarabokat láthat a közönség az Emlékpont előadótermében.

Áprilistól ismét megnyílik, de szintén módosult látogathatósággal a Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely: csütörtökön, pénteken, valamint vasárnap 8-tól 16 óráig tekinthető meg az izraelita felekezet Szent István téri temploma, illetve az annak háta mögött, az egykori zsidó népiskolában kialakított holokauszt emlékhely és kiállítás. A helyi zsidó hitközség és a hódmezővásárhelyi kulturális intézmény a Vészkorszak 80. évfordulójához kapcsolódóan egész éves megemlékező sorozatot szervez. A tervek szerint április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján helytörténeti sétán járhatják végig a jelentkezők a város egykori nevezetes zsidó épületeit, megismerkedve a korabeli zsidó lakosok életével és munkásságával.

Eseménynaptár
« » 2024 május
ke sze csü szo va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2