Nyelvválasztás:

Másfélszázezer műtárgy a múzeum új raktárában

A végéhez közeledik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményi anyagának költöztetése; a múzeumi szakemberek az elmúlt hetekben eddig több mint százezer darab műtárgyat mozgattak át az új raktárbázisba.

A Tornyai János Múzeum 2009 nyarán költözött ki a Dr. Rapcsák András út 16-18. szám alatti épületkomplexumból, mely a 21. század látogatói és múzeumszakmai igényeinek megfelelő módon bővült és újult meg. Az ősz első napján átadott múzeumépülethez egy háromszintes, modern kialakítású rész épült a Rapcsák András út és a Deák Ferenc utca sarkán, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. A földszintre, az ún. átmenő raktárba érkeznek a leletek és a műtárgyak, ahol a muzeológusok és restaurátorok előzetesen megvizsgálják őket. Innen kerülnek tisztításra és kapják vissza eredeti formájukat a Deák Ferenc utcára nyíló műhelyben, ahol az ott zajló munkafolyamatokat akár a járókelők is megtekinthetik az utcára néző ablakokon keresztül. A régészeti gyűjtemény tárolása a pinceszinten történik, míg a helytörténeti és a néprajzi anyag az emeleten kapott helyet.

Gördülő polcrendszer a régészeti raktárban

A legmodernebb gördülő polcos rendszerű raktárak cáfolják azt a közhelyt, miszerint a múzeumok raktárában porosodnának a műtárgyak. Tény, hogy a raktárak mélyén – a szakszerűen és áttekinthetően – tárolt tárgyegyüttesekkel csak kivételes alkalmakkor találkozhatnak a látogatók, de ez nem jelenti azt, hogy évtizedekre elfeledve és háborítatlanul, főként nem portól lepve állnának. Jól példázza ezt az a tény, miszerint a Tornyai János Múzeum több mint százötvenezer tételes állományát háromszor mozgatták és költöztették a múzeum szakemberei az elmúlt években! A múzeumi szakemberek alapos és lelkiismeretes munkájának köszönhetően a műtárgyállomány mintegy háromnegyede nagyobb sérülések nélkül került új, immár végleges helyére.


Népi kerámiák a néprajzi raktárban

Az 1905-ben megszületett múzeum legkorábbi anyagát azok a néprajzi tárgyak alapozták meg, amelyeket Tornyai János festőművész útmutatása alapján Kiss Lajos, a későbbi jeles néprajzkutató gyűjtött össze. A több mint 9000 darabos gyűjtemény kiemelkedő részét alkotják Vásárhely népművészeti örökségének emlékei, a festett bútorok, a cserépedények és a szőrhímzéses párnavégek. A múzeum régészeti osztálya 1930-ban jött létre. A gyűjtemény az elmúlt évtizedben a háromszorosára duzzadt; ma már közel 150 000 darab beleltározott tárgyat tartalmaz. Ennek egy részét képezi az a pénztörténeti egység, mely a régészeti feltárások során előkerült, vagy a múzeumnak ajándékozott ókori és középkori forgalmi pénzekből áll. A helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 db műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. A Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az Alföldi Galériában van elhelyezve.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5