Nyelvválasztás:

Múzeumi ismerkedés negyedszázad elismert magyar alkotóval

Cs. Tóth János művészeti író, a Tornyai János Múzeumban látható 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás című kiállítás kurátora kalauzolta szombat délelőtt a vásárhelyi közgyűjteménybe érkező érdeklődőket a Nemzeti Kulturális Alap által az elmúlt negyedszázadban támogatott alkotók műveiből összeállított kiállításon.

A Múzeumi Szombat címmel havonta megrendezésre kerülő programsorozat szeptemberi eseményén a kurátor Sebestyén Zoltán Együtt… Közös szentenciák című, közvetlenül a múzeum bejáratánál található alkotását mutatta be. Az alkotó együtt ábrázolta XVI. Benedek és II. János Pál pápákat, mintha épp gyónnának egymásnak, s a felettük látható három szív a Szentháromság és Jézus szívének gondolatkörét jelképezi – mutatott rá a kurátor, aki magától az alkotótól tudja, hogy az alkotás háttere egyfajta katonai-tábori háttér, amely utalhat arra, hogy a „helyszín” valahol az űrben, vagy a mennyországban lehet. A mű különlegessége, hogy a hozzátartozó mozgásérzékelő az alkotáshoz közeledő szemlélő jelenlétére kapcsolja be annak belső világítását, s akkor tűnik elő igazán a kép hangulata.

Cs. Tóth János a konstruktív-geometrikus festmények közül kiemelte Joseph Kádár, azaz az 1969-ben Párizsba emigrált Kádár József alkotásait, aki húsz éve költözött haza, és ma Hajdúszoboszlón él és alkot. Korábban a látott valósághoz közel álló festmények kerültek ki műterméből, azonban az elmúlt két évtizedben a Vásárhelyen is látható mértani formákból rakja össze képeit, hol a teret mozgatva meg, hol egy úgynevezett dualista, a szemlélő által felismerhető képet helyezve az alakzatok közé, így vezetve el a szemlélőt saját, geometrikus világába.

Aknay János képei közül nemrég az Emlékpontban bemutatott, Jézus élete kiállításon láthattak a vásárhelyi művészetbarátok, s a szentendrei művész két festménye is bekerült a Tornyai János Múzeumban most látható kiállítás anyagába. A két nagyméretű mű magában őrzi a Vásárhelyen és Szentendrén is alkotott Barcsay Jenő művészetét, s alkotásain a geometrikus formák és a markáns színek együttesen adják a képek erejét.

A Csongrád-Bokroson élő Balla Attila húsz évvel ezelőtt készült képeit ugyanolyan hevület jellemzi, mint a nemrég készült alkotásait – mutatott rá Cs. Tóth János, kiemelve, hogy a humor sem áll távol az alkotótól, akinek Transzcendens chipkép című festményén a számítástechnikai alkatrész helyett egy csipketerítő motívumai bukkannak fel.

A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás című kiállítás szeptember 23-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban.

 

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5