Nyelvválasztás:

Nagybata Márta kerámiafestő és Tóth Benedek korongos kiállítása

In memoriam Nagy Béláné


2017. augusztus 30 - szeptember 24.

Nagybata Márta és Tóth Benedek a vásárhelyi fazekasság középgenerációjának tagjai. Közös munkahelyek, közös munkák és sikerek kötik össze őket. Bár egy jó évtized különbséggel, mindketten a 602-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben tanultak, a szakma gyakorlati fortélyait pedig az Agyag- és Szilikátipari Szövetkezetben sajátították el. Mindkettőjük első munkahelye is itt volt.

NAGYBATA MÁRTA 15 éven keresztül állt a szövetkezet alkalmazásában, ahol ekkorra Nagy Béláné népi iparművész alakított ki a helyi fazekasság motívumaira alapozott, magas színvonalú dekorkincset. Márta őt tekintete mesterének, mellette ismerhette meg a vásárhelyi népi kerámia legnemesebb hagyományait. Tehetsége alapján hamar alkalma nyílt önálló tervezésre. 1990 óta zsűrizteti munkáit, 2009-ben pedig megkapta a népi iparművész címet. 1996-tól a város kisműhelyeiben vállalt munkát, három hónapig pedig kerámiafestőként Svédországban dolgozott. Munkáit külföldön is megismerhette a közönség: Lengyelországban, Franciaországban, Németországban tartott bemutatókon, rendezvényeken. Dekorjainak stílusa az idők folyamán változott. Míg a szövetkezetnél a helyi népi fazekasság motívumainak tömörebb, nagyvonalúbb felidézése jellemezte kerámiáit, addig az utóbbi két évtizedben, a kisműhelyek és azok megrendelőinek igénye szerint, mintái apróléko- sabbak, részletgazdagabbak lettek.

TÓTH BENEDEK 1989-ben kezdte meg szakmai tanulmányait. Az Agyag- és Szilikátipari Szövetkezet két kiemelkedő korongosa, Imre Ernő és Fekete Lajos vezette be a fazekasság mesterfogásaiba. A szövetkezeti munka után a Majolikagyárban dolgozott néhány évig. Az itt töltött időszak tovább gyarapította tudását, s nemcsak az idősebb korongosoktól tanulhatott, de a nagyméretű edények korongozása szakmai kihívást is jelentett számára. A gyári munkát követően alkalmazásban állt a Keram-Pack ZRt.-nél, az Alföld Porcelán Edénygyárban, és megfordult több kisműhelyben. A vásárhelyi kerámia formavilágát nemcsak ezekben ismerhette meg, de tanulmányozta a múzeumi gyűjteményt, a 19. századi fazekasok kerámiáit is. Munkáit 1995 óta zsűrizteti, 2000 óta pedig részt vesz fazekas pályázatokon és kiállításokon.

Az utóbbi két évtizedben mindkét alkotó Bálint Józsefné kerámiaműhelyében dolgozik. Közös munkáikkal az ország számos pontján találkozhatnak a népi kerámia kedvelői. Tehetségüknek és Bálint Józsefné támogatásának köszönhetően pedig az elmúlt évtizedekben minden pályázaton rangos díjat elnyerve szerepeltek, öregbítve ezzel a vásárhelyi kerámia hírnevét.

NAGYBATA MÁRTA KERÁMIAFESTŐ ÉS TÓTH BENEDEK KORONGOS KIÁLLÍTÁSA
IN MEMORIAM NAGY BÉLÁNÉ
2017. augusztus 30 – szeptember 30.
Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

Kurátor: Nagy Vera néprajzkutató-főmuzeológus

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5