Nyelvválasztás:

Sánta Sándor munkáiból nyílt kiállítás

A makói Sánta Sándornak, az orvosnak, a demokrácia építőjének és a paletta mesterének nyílt kiállítása ma délben a vásárhelyi Alföldi Galériában. Az alkotó az elmúlt 40 év alatt készült képeiből válogatott és hozta el az itteni művészetszerető közönségnek bemutatásra.

Sánta Sándornak meghatározó szerepe volt abban, hogy Makó el tudott indulni a rendszerváltás idején a demokratizálódás útján- idézte fel Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere elődje érdemeit. A politikus, aki 1990 és 1994 között a Maros-parti város első embere volt, pályafutását orvosként kezdte. A művészet iránti érzékenysége hamar megmutatkozott, első önarcképét még 1975-ben festette.

-Orvos, politikus és művész. A három szolgálat önmagában, önállóan is teljessé tehet egy emberi életet, de benne mindhárom ötvöződik. A festészet azonban a szívének egy oszlopává lett. Erőt adott neki és úgy hiszem, hogy ma is erőt ad mindennapi munkájához - mondta Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere.


Lázár János (j) miniszter, országgyűlési képviselő Dr. Sánta Sándor (b2) orvos, Makó volt polgármesterének  festménykiállításának megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

Sánta Sándor képein sokszor jelenik meg témaként a vidéki Magyarország átalakulása, utcarészletek, az alföldi táj egy-egy szép momentuma. Művei ábrázoló jellegűek és követik az alföldi realista iskola történelmi tradícióit, ugyanakkor rejtélyesen színesek. Erről már Lázár János országgyűlési képviselő beszélt, aki arra is kitért, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Sánta Sándor festményeit, egyben legszemélyesebb érzéseit hozta el és mutatja meg a vásárhelyi közönségnek.


Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő Dr. Sánta Sándor festménykiállításának megnyitóján.
Fotó: Szilágyi Gergely

-Arra törekszünk, hogy Makó és Vásárhely között együttműködés alakuljon ki. Magyarországon nagyon nehéz dolog az együttműködés kultúráját követni. Két vagy három ember között is egy életre szóló feladat és hivatás, pláne két város között nagyon nagy kihívás és felelősség- hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő.

Mint kiderült: az alkotó nagyon szereti Vásárhelyt és jó kapcsolatot ápolt és ápol a mai napig az itteni művészekkel is.

-Fiatal orvosként bejártam Vásárhelyre és a paraszti életet magasztaló itteni festőkkel megismerkedtem. Végiglátogattam a Kohán György utcában a műteremlakásokat is- mondta dr. Sánta Sándor alkotó.

Sánta Sándor közel 30 alkotása január végig látható az Alföldi Galéria két termében.

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5