Nyelvválasztás:

Sokszínűség és műfajok közötti diskurzus

Pénteken kurátori tárlatvezetés lesz a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

A jelenlegi Vásárhelyi Őszi Tárlat érdekfeszítő és sokszínű látleletet ad a jelenkori képzőművészeti törekvésekről – fogalmazta meg Nátyi Róbert művészettörténész a hatvanhetedik kiállítás katalógusában. Ezt a műfajok és színvilágok közötti párbeszédet mutatja be Képiró Ágnes művészettörténész az Alföldi Galéria földszinti termeiben, július 23-án 15 órakor kezdődő tárlatvezetésén.

Az elmúlt évek Vásárhelyi Őszi Tárlatainak   így immár a hatvanhetediknek is   az egyik sajátossága a számtalan stíluseredőből fakadó, variábilis megoldások sokasága – olvasható a katalógus-előszóban. A bevezetőben idézett Nátyi Róbert szerint a kiállításon jól megfér egymás mellett a hiperrealista, dokumentarista vagy fotónaturalista alkotás a szigorúan mértanias, konstruktív kompozíciókkal, illetve a klasszikus és avantgárd hagyományt ötvöző, egyedi utas megoldásokkal. Ugyanígy helyet kapnak a fakturális kísérletek vagy a monokróm skálát használó, a nézőtől elmélyült koncentrációt igénylő, meditatív festmények is. Továbbá ugyanilyen természetességgel láthat a Kossuth téri kiállítóhelyre betérő látogató a   néha több négyzetméteres   táblaképek egyöntetű sorát helyenként megszakító konceptuális videóinstallációkat, tenyérnyi rézkarcokat vagy monumentális szobrokat. A tárlat sokszínűsége nemcsak a művek színvilágára vonatkozik, hanem az alkotókra is: a kortárs hazai képzőművészet elismert középgenerációs, vagy „listavezető”, tekintélyes szereplői éppúgy erősítik a kiállítás mezőnyét, mint a feltörekvő fiatalok sora, de a helyi alkotók tábora is bemutatja alkotásait e széles merítésű megmérettetésen.


Fotó: Szilágyi Gergely

Képiró Ágnes, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora a fenti gondolatokat összegezve és művekre lebontva vezeti végig az Alföldi Galéria földszintjén, pénteken délután 3 órai kezdettel az érdeklődőket. Az ingyenes tárlatvezetés középpontjába a koloritás kerül: az élénk színektől hemzsegő alkotások mellett a sokszínű és változatos technikájú munkák hátteréről is hallhatnak gondolatokat a Kossuth téri kiállítóhelyre ellátogatók.

A július 23-i tárlatvezetés, akárcsak a nyár végéig megtekinthető képzőművészeti seregszemle díjtalanul és immár mindenféle kötöttség nélkül tekinthető meg Hódmezővásárhelyen, az Alföld Galériában.


Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5