Nyelvválasztás:

Színes időutazás Vásárhelyen az év legrövidebb éjszakáján


Szombaton este hattól éjfélig hat helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi programsorozatának látogatóit. A bemutatókat, előadásokat és tárlatvezetéseket felkeresők szép számban vettek részt az eseményen, akik közül sokan – leginkább az est programjain részt vevő családok – vállalták a kihívást, hogy részt vegyenek az időkapszula-gyűjtő játékban is, míg a legbátrabbak az éjfél körül megrendezett tűzugráson a lángok fölé szökkentek.

A Tornyai János Múzeum előtt mécsest készítethettek az érdeklődők,  megszemlélhették a népi gyógyászatban egykor alkalmazott piócákat, illetve gyújthattak lángot csiholással és megfejthették a csalikancsó titkát is. Az Iloncsuk Szabadcsapat bemutatója a Hód-tavi csatában használt harci eszközöket és azok alkalmazását tárta a látogatók elé, akik a múzeumban a régészek munkáját is kipróbálhatták a szimulált ásatás homokjában megtalálva a régi korok tárgyait.

A szerb ortodox templom ikonosztázát is sokan megcsodálták, ahol a vásárhelyi ikonfestő, Jószai Sándor is bemutatta alkotásait, míg a Szentháromság plébániatemplomban a szakrális és zenei programok mellett a látogatók megcsodálhatták a bibliagyűjtő Galambos Lajos kétezer darabos kollekciójának legféltetteb darabjait.

Az Emlékpont épületének különleges elemeire Cserjés Katalin irodalomtörténész irányította az éjszakai látogatók figyelmét, míg az állandó és az időszaki kiállításokat a közgyűjtemény történészei, Zeman Ferenc és Nagy Gyöngyi vezetésével ismerhette meg a közönség.

A szombat esti programsorozat az Árpád utcán, a népművészeti tájházban ért véget. Itt válthatták ajándékra a helyesen kitöltött feladatlapjukat a Múzeumok Éjszakája alkalmából meghirdetett játék résztvevői, akik a jövőnek szóló üzeneteiket időkapszulában helyezték el, amelyet a tájház udvarán ástak el a jövő számára. A programsorozat legvégén a Szent Iván-éjhez kapcsolódó népszokást, a tűzugást elevenítették fel, s a tájház mellett gyújtott tűz felett kicsik és nagyok annak reményében szökkentek át, hogy az ugrás közben megfogalmazott kívánságuk valósággá válik.

A Múzeumok Éjszakájának vásárhelyi eseményeiről a Vásárhelyi Televízió Híradójában tudósított.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5